Domov arrow O mne arrow Zápisky arrow Dzungle Thajska (cast 2.)
Dzungle Thajska (cast 2.) PDF  | Tlačiť |  E-mail
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 

Budhisticky chramMoj pribeh sa odmlcal kdesi v Bangkoku. Do neho sa neskor este vratime, teraz vas zavediem na juh krajiny, cez mesto Surat Thani, trajektom az na ostrovy Koh Samui a Koh Pha Ngan, ktore su cele pokryte bujnou dzunglou a nadhernymi miestami, vodopadmi, Wat-mi a Pagodami.

Nasadli sme teda na autobus, na palube dusno, smrad potu z ludi nedockavo ocakavajucich start motora a zapnutie klimatizacie. Eventualne sa motor aj nakopol, aj mraznicka zacala ovievat ludi, no to bolo asi to najhorsie na celej ceste. Studeny, studeny vietor do tvare po celu noc... to pri takom sa neda ani spat. Vybalil som deku (potiahnutu z paluby lietadla) z igelitoveho obalu, prehodil deku cez seba, fukare klimatizacie som upchal igelitom... a problem vybaveny :)

Rano okolo siestej sme boli takticky vysadeni daleko za samotnym mestom, dvakrat tak daleko od pristavu, z kade sa pokracovalo na ostrovy. Autobus zastavil pri takej budke, kde by nam ochotne predali cestu az na ostrov, za cenu smiesne prehnanu, tak sme s rakosnikmi skoncili obchodovat a pobrali sa s batoziskom dalej. Pesi. Blby napad, napokon sme zastavili Tuk-Tuk, ci skor Tuk-Tuk zastavil nas a za zhruba polovicnu cenu ako ponukali v budke sme sa dostali do pristavu. Asi len 10 minut skor nez ostatni z nasho autobusu. Pre osvetlenie pojmu - Tuk-Tuk je dopravny prostriedok charakteristicky pre Thajsko. Jedna sa o motorku, scooter, prerobenu tak, ze ma v zadu miesto na sedenie pre dvoch, resp az osmich ludi. Jazda na takomto rachotiacom malom diablikovi je naozaj zazitkom.

Tuk-tuk
Zaparkovany Tuk-Tuk pred kralovskym palacom v Bangkoku - paradna forma MHD

Nalodili sme sa na trajekt, prijemna plavba pred nami. To som si vsak nie celkom uvedomoval, kolko to je 3 hodiny - po celodennej ceste lietadlom a celonocnej ceste autobusom, tri hodinky na lodi sa mi zdal byt oddych. Ked sme vsak vysli zo zalivu na otvorene more, zdvihli sa vlny a nechystali sa sadnut. Po dvoch hodinach sa naskytovali prve pohlady nestastnej bezmocnosti, ludia povesani cez zabradlie vonku, fronta pred zachodmi v podpalubi, slabsie povahy v slzach, musim priznat, ani mne do smiechu nebolo. Menil som farby zo zelenej na zltu a s5 a predstava este jednej hodiny takto ukolisanej na vlnach...uf.

Vykydli nas z lode a este chvilku sa nam vlnil aj beton pod nohami. Zmakol som to, nepogrcal som sa, ale mal som namale... Uz som zaberal poziciu pri zabradlicku, naddychaval si na poriadnu tycku, no potom som si vsimol prudky vietor fukajuci zo vsetkych stran oproti mne. Skratka, neslo by to ani z polky do mora, ale priamo na mna. Rozmyslel som si radsej :)
Odchytili nas zase nejaki zbojnici, ale aspon s dobrou ponukou, ubytovanie v chalupke pri mori, v prepocte za 320 Sk na noc za nas oboch. Pekne, aj s kupelnickou, ventilatormi (klimatizaciu nech si strcia) a tak nas tam este aj zaviezli minibusom, take male pekne rodinne utulne - konecne sa po dlhociznej zmorujucej ceste zacinal crtat prijemnejsi cas. Usmevy na tvarach , vybrali sme sa obdivovat kokosy na plazi.

Koh Samui
Plaz nedaleko chatky a rozburene more

Na druhy den sa zacalo s baadaniim okolitej krajiny. Pozicali sme si ring-ding, take to prditko, skutrik, viete, take to, na com sa vsetci ping-pongovia vozia horom-dolom a vybrali sme sa reku na okruznu jazdu. Problem ziadny.

Avsak drzime v rukach skutrik, rozmyslame... no, Peto, ty si sa kedysi vozil na motorke, tak ides soferovat. Ja, nadseny, hura, hura, sadnem, nakopnem, vrrm, vrrm, a uz som palil cez strk, chvilu panika, kde je brzda? kde sa to vypina? panecku, co teraz? a napokon sme to nejak vybrali, taku plytku zakrutu... no potom sme sa skoro zrazili s dalsou motoreckou, kedze som nebol zvyknuty jazdit na nespravnej strane cesty. (It's either the right side, or the wrong side of the road) Zastavil som. Otec napokon navrhol, ze skusi soferovat on, hoci na pekaci ziadne skusenosti nemal. Ale islo mu to celkom pekne. Cestny pirat , tak sme tomu dali sancu, problemy sa stali neproblemmi, vsak ako vravim - problem ziadny - a zacala sa nadherna cesta okolo ostrova. Na lavo stale more, na pravo kopcisko, dzungla, vodopady, hadie farmy, motylie farmy... Koh Samui, ako cely zvysok Thajska, je nadherny kus Zeme.
(a zvysok si necham na dalsiu cast... )

VIAC A VIAC FOTIEK!

Posledná úprava ( Tuesday, 26 February 2008 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >