Domov arrow Programovanie arrow Delphi 2007
Delphi 2007
Delphi 2007 Startup Screen

Minulý týždeň som si nainštaloval na comp a paráda.


Teda... najprv som čosi poklikal tu a potom tam a potom to už to bol len samý error a problém, tak som to odobral. Preinštaloval, zase čosi pohasil, zase odobral, zase šiel nainštalovať - a hľa! Problem, že už to je nainštalovane. Ja tvojho ancikrista! Davaj ho do registrov a ničiť, rúbať, sekať, mazať všetko čo kedy kde malo uvedené Borland alebo Delphi alebo CodeGear a podobne.


Po kvalitnom upravovaní registrov je výhodné počítač reštartovať, aby sa zmeny mohli presadiť a prejaviť. A tak som nejak som videl svoj počítač v onom funkčnom stave naposledy. Už nikdy som nerozchodil Windows ani neuvidel žiadnu z mojich troch partícií. A bolo všetko, VŠETKO, v prdeli.

Po kvalitnom preinštalovaní všetkého som musel momentík uvážiť, či naozaj chcem inštalovať aj Delphi 2007. Ale keďže vlastne chyba nebola v delphi, ale v mojom patlaní sa do registrov, rozhodol som sa dať Delphi ešte jednu šancu. Tentokrát som po inštalácii nehasil do ničoho a preto mi aj Delphi ostalo funkčné, nemusel som ho odoberať a tak som sa vyhol možným problémom.

Delphi 2007 About Screen
A bolo Delphi. Moje krásne, nádherné, milované. Pol svojho krátkeho života som zasvetil programovaniu v ňom (zaručene viem, že v 13ich som už bavil na Delphi, ak nie skôr). Ako 22-ročný som zistil, že ho prestali vyvíjať. Delphi 2007, alias CodeGear RAD Studio, je posledným výkrikom do tmy a mne sa končí život.


Až tak pesimistický zasa nie som, veď aj Lara Croft umrela už vo štvrtom dieli, čo nezabránilo jej prívržencom pokračovať v ešte ďalších (zatiaľ) šiestich dieloch. Nedávno slávila prvú dekádu svojej existencie. Možno aj Delphi ešte ožije, no možno už ani nie. Pascal zomrel, ako programovací jazyk. Sám vidím, že hoci je super parádny a sám som si na neho veľmi zvykol, tak novotiny ako Java sa píšu o niečo ľahšie, len čo človek preskúma kadejaké ich zákutia.


Má teda programátor-začiatočník vôbec dôvod prečítať si môj inštruktážny seriál o programovaní? Celý čas sa v ňom venujem Delphi (až na občasné referencie na Javu). Dáva to zmysel čosi také čítať? Ja si sám kladiem podobnú otázku - dáva to zmysel čosi také vôbec písať?


Myslím si, že v oboch prípadoch odpoveď znie "áno". Jazyk Delphi (ktorý je vlastne odrodou Turbo Pascal-u) je síce z doby elektrónkových zariadení (preháňam), ale taktiež je neodopriteľne jazykom objektovo-orientovaným a preto - jazykom moderným. Ako sa vyvíjalo Delphi IDE (či už sa volá BDS, či RAD Studio, či ako si ho ktokoľvek nazval), postupne sa vsúvala podpora aj všetkých moderných myšlienok, ako SourceControl (StarTeam, či tak nejak sa to v Delphi volalo), Refactoring, podpora UML modelovania, dUnit testy, komponenty pre prácu s Internetom a Intranetom (Sockets, Indy, IntraWeb)... Delphi ponúka všetko. Dokonca aj veci ako ECO Core Objects, čo som dodnes ešte nevypátral čo a ako s tým. Aj úžasná podpora .NET platformy... ktorá mi dobre liezla na nervy posledných pár rokov, keďže som ešte pre .NET programovať neskúšal. Teraz sa od nej upustilo a dá sa (avšak sa nemusí) nainštalovať verzia Delphi pre PHP. Ale to som nevidel, neskúšal a ani sa v najbližšej dobe nechystám.


Delphi 2007 je ozaj pekné, zatiaľ hádam najlepšie, ozaj. Až na niektoré výnimky, ktoré boli skôr krok späť než vpred, bola každá vyššia verzia Delphi o čosi lepšia než tá predošlá. Zdá sa mi, že len Delphi 6 na mňa nezapôsobila a vrátil som sa k 5. verzii.
2007 sa, na moje veľké prekvapenie a potešenie, spúšťa paradoxne rýchlejšie než jej kamarátka zpred roka. Celkovo funguje ľahšie: je cítiť, že je svižná a nezaťažuje pamäť a procesor až tak ako 2006ka. Zaujímavá je aj úprava jej úvodnej stránky (Welcome Page), kde pribudla funkcia obľúbených projektov - čiže človek si môže ponastavovať rôzne skupiny, do nich potom napchať obľúbené projekty a potom si tie otvárať kedykoľvek s ľahkosťou priamo z úvodnej stránky, bez toho aby sa musel predierať súborovým systémom a pamätať si, kde čo je uložené. Samozrejme, u väčších projektov každý vie, kde čo má založené, no keď si programátor vytvorí aj slušnú zbierku malých šikovných testíkov a utilitiek... je potom dobre, keď si Delphi pamätá, kde ich napchal a sú vždy poruke k použitiu ich častí kódu.
Ináč, nič nové, tak sa zdá. Teda, je tam badať čo-to naviac v menu a kde-tu niečo zmizlo... No to sám zatiaľ nemám až tak prebehané, aby som vedel povedať viac. Každopádne je to príjemná zmena po asi dvoch rokoch čo som fungoval na robustnom BDS 2006. Hlavným mojim dojmom z dvetisíc sedmičky bola - ľahkosť.


Každému môžem len odporúčať. Či nováčik, či starý bojovník. Je to podarená verzia, tentokrát od CodeGear-u.

Posledná úprava ( Friday, 27 February 2009 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >