Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Dlhá túra: 1066 Country Walk
Dlhá túra: 1066 Country Walk
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 

pevensey castle

Z dedinky Pevensey, neďaleko Eastbourne, vedie značený chodník 1066 Country Walk až do historického mestečka Rye. Celá trasa má 51 kilometrov, ak sa presne a neomylne držíte chodníka. Nedávno, 20.7.2013, som celú trasu prešiel a musím uznať, že bola krásna a menej náročná, než trasy po okolitých South Downs (South Downs Way, Monarch’s Way), hoci svojou dĺžkou môže nejedného výletníka odradiť.

Na 1066 Country Walk je zaujímavé, že vedie okolo hneď niekoľkých starých hradov a opevnení - najprv prejdete okolo Pevensey Castle, potom okolo Herstmonceux Castle, potom v meste Battle (miesto bitky pri Hastingse, kde William, vojvoda z Normandie, porazil anglického kráľa Harolda II, aby sa stal William I v roku 1066) uvidíte Battle Abbey, neskôr prejdete cez starobylé mestečko Winchelsea, a napokon sa ocitnete v krásnom historickom Rye, kde nájdete Rye Castle.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.


Mapa


View 1066 in a larger map


Ja som si zvolil prejsť 1066ku z Pevensey do Rye, no ani opačným smerom by to nemusel byť zlý nápad. Zobral som si skorý ranný vlak z Brightonu do Polegate, kde som presadol na vlak do Westham/Pevensey. Tieto dve pekné dedinky zdieľajú jednu staničku, a do Pevensey sa prejdete asi 10 minút po chodníku popri nefrekventovanej ceste.

pevensey castle

1066 sa začína zľahka, prechádzkou po lúkach a pastvinách popri rieke Pevensey Haven. Za asi dve hodinky sa ocitnete, celkom znenazdajky, pri Hersmonceux Castle. Prederiete sa cez lesík, otvoríte si bráničku, pred vami bude veľká lúka a na nej jeden strom. Pozriete sa po vašej ľavej ruke a prekvapí vás krásny hrad. Ono, ak by sa vám nechcelo prejsť celú 1066ku, tak celkom pekný výlet by bol aj len potiaľ. Prejsť sa z Pevensey k Herstmonceux Castlu a vrátiť sa nazad na vlak do Westhamu.

herstmonceux castle
Herstmonceux Castle vás prekvapí, keď vyleziete z lesíka na lúku

Cesta pokračuje po lúkach a kopcoch, miestami okolo rôznych fariem po asfaltke, potom sa ponoríte do pekného lesíka, z ktorého sa vynoríte na námestí v meste Battle. Z ničoho-nič sa nachádzate pred Battle Abbey a ak máte náladu na občerstvenie, je tam hneď poruke taká lákavá krčma so záhradou. Ak by ste chceli svoje potulky zakončiť v Battle, môžete tu nasadnúť na vlak do Hastings-u a odtiaľ domov. Pozor vaše DaySave lístky na Southern vlaky vám tu platiť nebudú - železničná spoločnosť v týchto končinách sa nazýva SouthEastern.

Pre tých, čo 27km nepovažujú za dostatočnú túru, má 1066 Country Walk v zálohe ešte takmer raz toľko. Vyleziete z Battle a vnoríte sa do krásneho lesa - asi najpríjemnejšia časť celej prechádzky. Prejdete potom cez golfové ihrisko, a ďalej až do mestečka Westfield, kde majú malé potraviny, ktoré mňa osobne potešili. Hľadal som pub, kde by som si sadol na jedno dobre chladené, ale našiel som Londis Off License, kde mali dobre chladené tiež, len za polovičnú cenu. Tak som zobral so sebou nejaké snacky a vydal sa ďalej 1066kou do kopca. Časom som zbadal, že po mojej pravej ruke je cricketové ihrisko, kde som našiel aj voľnú slnečnú lavičku. Urobil som si pivnú pauzu ako sa patrí - pozrel nezmyselnú hru kriketu, vylial do seba pivko, pojedol koláče a odtackal sa preč. (Pivo na slnku na obed po 35 km so mnou zamávalo ako som ani nečakal.)

polia za westfieldom
Pšeničné polia za Westfield-om. 1066 Country Walk sa tiahne priamo cez ne

Cesta pokračuje cez Icklesham a Winchelsea, kde som už po druhýkrát márne hľadal to dačo pekné, o čom mi kolegovia hovoria. Vraj tam je krásne. Stále však neviem, čo presne je krásne na Winchelsea. Možno keby mi kolegovia nehovorili, tak by sa mi mestečko samé od seba zapáčilo. Ale takto - okrem toho, že je na kopci a dá sa chytiť nejaký ten pekný výhľad, tak neviem.

Od Winchelsea je trasa už trošku menej zaujímavá a určitý úsek z nej sa tiahne po ceste. Potom sa však spojíte s Dumb Woman's Lane, odkiaľ vás čaká pekný záverečný kúsok do Rye.

dumb womans lane
Tabuľka s názvom cestičky, po ktorej dojdete až do Rye

Rye je super, no po celej dĺžke 1066 je ho ťažko oceniť. Zájdite si niekedy do Rye na výlet - v týchto končinách je okolie pekné. Hneď neďaleko sa nachádzajú piesočnaté pláže Camber Sands.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Thursday, 25 July 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >