Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Nymans gardens
Výlety v okolí Brightonu - Nymans gardens
Hodnotenie čitateľov: / 4
SlabéVynikajúce 

Nymans Gardens ThumbnailZvykneme navštevovať jedno krásne miesto neďaleko Brightonu a určite by som vás všetkých chcel s ním oboznámiť. Sú to záhrady Nymans v mestečku Handcross, kúsok pred Crawley. Okrem krásnych anglicých záhrad sa tu nachádza aj divoká záhrada a rododendronový les. Taktiež sa tu dá poprechádzať po lesoch celkom obyčajných k jazierku a potom príjemným chodníčkom okolo menších sekvojí k 50 metrovému exempláru Giant Sequoia.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Mapka


View Nymans gardens in a larger map

Ak by ste tam šli autom z Brightonu, je to okolo 30 km. Stačí nezabudnúť odbočiť dole z diaľnice A23, keď zbadáte odbočku na Handcross. Ak by ste mali záujem sa tam dopraviť autobusom, tak za £6.60 (aktuálna cena, jún 2013) vás tam aj nazad zavezie Metro Bus (linka 271 alebo 273 medzi Churchil Square a Crawley), stačí sa spamätať včas a vystúpiť v Handcross (zastávka Red Lion); cesta autobusom tam trvá okolo 50 minút.

Teraz prichádza jedna zaujímavá informácia - do záhrad sa dá dostať zadarmo. Hoci na stránkach National Trust je cenník vstupného do Nymans celkom odpudivý (£9.50 za dospelého £5.00 za dieťa), do záhrad sa dá vojsť niekoľkými inými vchodmi. Pri bráničke sme si nedávno všimli len priateľskú ceduľku, že toto je vchod do Nymans gardens a členovia National Trust majú vstup zdarma, ostatní nech idú najprv na vrátnicu. No už ma vidíš, ako vybočím z kurzu len aby som dobrovoľne zaplatil £23 za celú svoju rodinu. Na mapke si všimnite vyznačené možné vchody do záhrad.

Najlepší čas na návštevu záhrad je začiatkom mája, keď je všetko krásne rozkvitnuté. Stačí prísť pár týždňov neskôr a už je určitá časť kvetov opadaná a zošúverená. Nájdete tu zrúcaninu starého domu, ktorá pôsobí veľmi príjemne a je, hneď po krokete, moja najobľúbenejšia atrakcia. Nájdete tu rozumne veľké croquet-ové ihrisko, kde si môžete zobrať kladivo a loptu zo skrinky a zaťukať si trošku pre zábavu.

Zrucanina domu v Nymans gardens
Takáto romantická zrúcanina domu sa nachádza v centre záhrad Nymans. Foto: Miloš Vnučko

Odporúčam neobmedziť svoj výlet len na návštevu záhrad, no vyskúšajte sa aj prejsť trošku po lesíkoch v okolí. Pri jazierku sú rozmiestnené lavičky, a keď do vody hodíte kúsok chleba, tak sa k vám za moment dočvachcú kačky. Zatiaľ som tam bol vždy s nejakými deťmi a tie sa z kačičiek vždy veľmi tešili. Ak odbočíte od jazierka na ten správny chodníček, časom sa dostanete na miesto, kde si môžete ošahať mäkkú kôru vyše 50 metrov vysokej sekvoje, ktorá je podľa tohto článku najvyšší strom v oblasti Sussex.

Ostáva už len dodať fotky a ešte jedno vrelé odporúčanie. Je to krásne miesto pre príjemne strávený deň.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Dve z týchto fotiek urobil môj kamoš Miloš Vnučko, s ktorým sa občas spoločne prháňame po kopcoch v okolí (South Downs) alebo sa ponevierame s foťákmi v rôznych lokáciách a fotíme.

Posledná úprava ( Wednesday, 05 June 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >