Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Stanmer Park
Výlety v okolí Brightonu - Stanmer Park
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 

stanmer house thumbnailStanmer park sa nachádza trošičku za mestom, tesne pred kampusom University of Sussex vo Falmeri. Medzi mestom a univerzitou pendluje častý autobus číslo 25, na ktorý sa dajú zakúpiť aj zvýhodnené celodenné lístky - momentálne za £3 (platný len na určitých linkách, hlavne číslo 25). Vystúpite na zastávnke Stanmer Park, prejdete cez bránu a o pár metrov sa ocitnete obklopení zeleňou.

Hneď na začiatku parku sú rozľahlé lúky, na ktorých si môžete zahrať futbal, ak sa vám podarí prísť včas a obsadiť si ihrisko. Po vašej ľavej ruke lúka začne stúpať do mierneho kopca, na ktorom rastie pekný lesík, popretkávaný cestičkami, po ktorých sa dá príjemne poprechádzať okolo celého parku (alebo sa z neho dá prejsť k monumentu Chattri v neďalekých poliach). Ak by ste sa nechceli štverať do lesa a je vám príjemne na slnečných lúkach dole pod kopcom, tak sa môžete popri ceste prejsť až dozadu k Stanmer House-u a k malému kostolíku, neďaleko ktorého sú lavičky a tiež šíre lúky, kde si môžete urobiť piknik, alebo si s deťmi zakopať loptu.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Samotný Stanmer House je často zaplavený ľuďmi - konajú sa tu svadobné hostiny, konferencie a iné združenia zámožného ľudu; je to miesto pre ozaj pekný a drahý svadobný banket a tak sa slovenský pozorovateľ môže aspoň z bezpečnej vzdialenosti pokochať pohľadom na britskú buržoáziu pri zábave.

stanmer house
Stanmer park a za ním zalesnený svah, cez ktorý sa vinú cestičky

Mapka


View Stanmer Park in a larger map

Osobne vám vrelo odporúčam ponoriť sa do lesa hneď po vchode do parku (vyštverať sa na kopček po vašej ľavej ruke) a prejsť sa peknou širokou cestičkou po kopci až kamsi za Stanmer House a za ním skryté skleníky patriace Plumpton College a ich Stanmer Horticulture Training Centre. Po nefrekventovanej asfaltke potom zídete oblúkom dole do mestečka Stanmer, (kde sú dostupné verejné toalety) a môžete prejsť k Stanmer House-u alebo k lúkam a lavičkám pri kostolíku.

Vo svahu nad Stanmer House-om, tesne pred začiatkom lesa, kde je už svah len mierny, sa dajú usporiadať krásne pikniky alebo oslavy narodením - osobne som tom už asi trikrát bol na akejsi oslave a je to veľmi pekné miesto. Sú tam obrovské zaujímavé stromy, jeden z nich už odumretý a zoschnutý, na ktorý sa dá hravo vyliezť a tak na ňom skoro stále visia deti.

Sadnite na autobus, za moment ste tam a keď už nič, tak sa aspoň poprechádzajte a poobjavujte, čo tam je - isto sa vám tam zapáči a toto miesto si obľúbite.

Ak by ste do parku cestovali autom, parkoviská sú tu zadarmo a je ich tu hneď niekoľko - nemusíte zastať hneď za bránou do parku - jedno pekné parkovisko je hneď za kostolíkom, odkiaľ potom máte všade blízko.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >