Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Seaford - Cuckmere Haven
Výlety v okolí Brightonu - Seaford - Cuckmere Haven
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 

seaford headPozvývam vás na magickú prímorskú prechádzku z mesta Seaford do doliny Cuckmere Haven popri okraji úžasného útesu Seaford Head. Pohodlne sa usaďte a vychutnajte si nádherné foto a video.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Mapka okolia


View Friston Forest a okolie in a larger map

Seaford a Seaford Head

Seaford je väčšie mesto (asi 23 000 obyvateľov) približne 20 kilometrov na východ od Brightonu. Idú tam autobusy Brighton&Hove (12 a 12A) aj vlaky. Seaford nie je ničím významný - má skôr neslávnu históriu vykrádania stroskotaných lodí (tu sa o tom dá dočítať), no má prekrásne pobrežie a okolie, kvôli ktorému sa tu ozaj oplatí zablúdiť. Je tu obchod Morrisons, neďaleko stanice smerom k moru, tak ak ste si niečo zabudli so sebou zobrať, máte parádnu šancu sa dozásobiť.

Pobrežie je krásne a pokojné. Na východnom konci nájdete vežu Martello Tower, v ktorej sa zabývalo múzeum, a na jej streche je veľký starý kanón. Ešte ďalej na východ od veže sa mesto pomaly vytratí a začnete stúpať po golfovom ihrisku na útes zvaný Seaford Head.

seaford sea front
Seaford sea front - za východu slnka (za rana je najľepšejši, za rana je rosa...)

Ešte pod útesom si určite nenechajte újsť možnosť sa pokochať pohľadom na z mora vyčnievajúci skalný zub a vlnolamy, do ktorých dramaticky udiera more.

vlny pri seaforde
Vlny narážajú do vlnolamov pri Seaforde. Útes Seaford Head v pozadí aj s vyčnievajúcim skalným zubom

Potom sa pripravte na celkom strmý výstup na útes. Z neho je to prekrásna prechádzka mierne dole kopcom, po ktorom sú rozmiestnené lavičky so skvelým výhľadom na biele steny útesov Seven Sisters.

výhľad na 7 sisters
Výhľad na Seven Sisters útesy z vrchu Seaford Head

Dole sa ocitnete v Cuckmere Haven, kade sa kľukatia meandre riečky Cuckmere. Sú tu domčeky pobrežnej stráže, ktoré sú veeruže malebné a na všetkých kalendároch a pohľadniciach, no netuším, či v nich naozaj v dnešnej dobe býva pobrežná stráž... Pri domčekoch sa za vetra tiež vedia poriadňe vybesniť narážajúce vlny a my sme tu s kamošom ostali určitú dobu len sledovať, ako udierajú jedna za druhou do spevneného brehu.

vlny v cuckemere haven
Vlny narážajúce na pobrežie v Cuckmere Haven

Ak by ste chceli prejsť na Seven Sisters, budete musieť... Budete musieť mať šťastie. A ak vody v riečke bude málo, podarí sa vám ju preskočiť. Ale asi toľko šťastia alebo odvahy mať nebudete a túto riečku budete bohužiaľ musieť obísť parádnou obkľukou až okolo pohostinstva Golden Galleon. Odtiaľ budete pokračovať chvíľku asfaltovým chodníčkom popri ceste k autobusovej zastávke pri Exceat (Tu sa taktiež môžete rozhodnúť vydať na prieskum lesa Friston Forest. Prejsť na článok o Friston Forest). Tu sa otočíte nazad smerom k moru a vhupnete do Seven Sisters Country Parku. Vrátite sa nazad do Cuckmere Haven a môžete sa štverať na prvú zo siedmych sestier.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Obrázky nafotil kamoš Miloš Vnučko (Majlosh), s ktorým podnikám veľa výšľapov do okolia. Chlapík je celkom zanietený fotograf.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >