Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Steyning - Chichester
Výlety v okolí Brightonu - Steyning - Chichester
Hodnotenie čitateľov: / 4
SlabéVynikajúce 

south downs wayDal som si do tela. Tentokrát ale riadne. V uplynulých týždňoch sme s kamarátom prešli do Arundelu dvoma rôznymi trasami: raz z Bramberu, raz z Chichestru; obe trasy prechádzali v blízkosti Amberley. Skrsol mi v hlave nápad vyskúšať tieto dve trasy skombinovať a prejsť peši z Bramberu do Chichestru. Vyzeralo to na veľa kilákov a tak som si trasu poskracoval koľko sa len dalo. Napokon som sa zaviezol autobusom do mestečka Steyning, odkiaľ som sa najkratšou cestou vyškriabal na kopec, po ktorom sa tiahne South Downs Way, a vyrazil som na úžasný, 43 kilometrov dlhý zážitok. Štyri dni neskôr, ako píšem tieto riadky, moje nohy na zážitok ešte stále nezabudli. Viac o trase v tomto článku.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 8, dĺžka 45km +/- 2km, zhruba 11 hodín cesty pešo. (dá sa zvládnuť za 7.5h)

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Mapka


View Steyning to Chichester in a larger map

Trasa vyznačená na mapke nekopíruje presne trasu MW, pretože kde-tu som skrátil cestu o niekoľko kilometrov. Takto skrátená trasa má, podľa Googlu, 42.5 km a mne to príde tak akurát dosť. Nechcelo sa mi motať okolo kopcov celkom zbytočne - konkrétne sekcia okolo East Dean hill, kde originál trasa MW sa tiahne poblíž dedinky East Dean a okolo celého kopca. Toto sa dá celkom pekne obísť, keď pôjdete asi 5 minút popri ceste a potom vhupnete na krátku chvíľu na Public Bridleway tiahnucí sa južnou stranou East Dean hill-u.


Navrhoval som tento kúsok kamošovi, s ktorým chodím na túry rozmedzí okolo 30 kilometrov, no neznel v jeho (hoci pozitívnej) odpovedi dostatočne entuziasticky. 45 kilometrov, ktoré by nás čakali a neminuli (43 km, plus 2km cesta na autobusovú zastávku a potom z vlakovej stanice domov) je nemalé množstvo prešľapov z pravej nohy na ľavú, čo by si vyžadovalo aj proporcionálne množstvo času pri našom obvyklom priemernom tempe: okolo 4km/h. Strávili by sme asi 11 hodín chodením, plus niečo by sa stratilo počas desiaty/obedu. Ak by sme vyrazili ráno o pol ôsmej - čo je najskôr ako sa dá, kvôli harmonogramu sobotňajších autobusov do Steyningu - prišli by sme do Chichestru, pri troške dobrej vôle, okolo pol ôsmej večer. A v zime sú dni krátke, po tme sa zle ide. Povedali sme si, že do odložíme na dlhšie dni. To už však značilo, že je to odložené na dlho, a že je šanca, že to proste nikdy nedáme.

south-downs-way
Prekrásny zážitok - východ slnka v zamrznutej krajine na kopcoch pri Steyningu. South Downs Way

Kamoš však musel na víkend vyletieť na Slovensko, mňa svrbeli nohy, tak som sa doma v rýchlosti pozhováral s patričnými autoritami a vybavil si priepustku na výlet, s podmienkou, že sa najneskôr o štvrtej poobede domov vrátim. Trošku ambiciózny plán - lebo cesta vlakom z Chichestru do Hove trvá 48 minút. Ešte k tomu 10 minút peši domov... Prišiel by som možno dve minúty pred štvrtou, ak by vlak z Chichestru šiel o tretej (čo aj išiel), a ak ja by som ho nejakým zázrakom stihol. No povedal som si, "odvážnym šťastie praje, a odhodlaným praje aj počasie." Pobalil som batoh a ráno 6.34 už sedel na autobuse do Steyningu.

Teda po troške matematiky mi vyšlo, že by som musel ísť rýchlosťou v priemere zhruba 6 km/h celý čas, teda bez akýchkoľvek prestávok. To síce znelo šialene, ale rozhodol som sa, že keď bude nutné, pobehnem. Tento šialený cieľ sa mi podarilo napokon splniť a o tretej poobede som si pozrel, ako mi môj vysnívaný vlak pred nosom zavrie dvere a odštartuje preč zo stanice. Nemeškal ani minútu. Hajzel. 30 sekúnd stačilo, aby som sa na ňom zviezol a prišiel domov pred vypršaním ultimáta. Ale tak pokus stál za to. Domov som prišiel len 15 minút po štvrtej, čo nie je zlý čas, keď sa vezme do úvahy, že som mal v nohách 45 kilometrov.

Trasa

Trasa je veľmi schodná a jednoduchá. Je takmer všade dobre značená, no GPS pomôže, ak idete po Monarch’s Way po prvýkrát. Taktiež je dobré vedieť kde sa nachádzate v okolí Steyning-u, prv než sa pripojíte na South Downs Way na kopci.

Vystúpite z autobusu číslo 2A v Steyningu na zastávke "Steynin, opp. Clock Tower". Po krátkom a pomerne strmom výstupe na kopec po peknej cestičke, najprv popri ihriskách a potom cez lesík, sa ocitnete pri oplotenom poli a zahnete vpravo, smerom na západ. Za oploteným poľom je SDW, na ktorú sa musíte pripojiť. Je to chvíľka cesty so zvažujúcim sa lesom po vašej pravici, no potom sa v poli otvorí odbočka a tou sa dostanete k SDW.

pripojka k sdw
Prípojka z cestíčky od Steyningu na South Downs Way

Po SDW sa budete kolísať pahorkatinou: prejdete okolo Chanctonbury ring, zbehnete z kopca južne od Washingtonu, vyštveráte sa na druhý kopec, zase na vás čakajú polia a lúky a zvlnená poľná cestička až do Amberley.

polia za washingtonom
Na poliach za Washingtonom. Popri nich sa dostanete pahorkatinou až do Amberley

Odpojíte sa od SDW pri frekventovanej ceste a zahnete vľavo, smerom k vlakovej stanici. Zbehnete dole k rieke, kde je most, cez ktorý pri troche šťastia v zdraví prejdete.

amberley
Amberley - smerom k stanici a dole k rieke Arun

Vojdete do dedinky Houghton, popri ceste sa ide zle, tak asi to zoberiete okľukou mierne popri rieke Arun a potom hore mokrou lúkou ku kostolu. Pôjdete ešte kúsoček popri ceste a z ničoho-nič vhupnete do malého lesíka na cetičku značenú logom Monarch’s Way.

houghton-signpost
Houghton. Tu sa môžete domnievať, že ste na polceste do Chichestru. Takmer, takmer...

Týmto pekným chodníčkom sa budete pomaly tiahnuť na vrch kopca, kde v blízkosti kruhového objazdu prejdete cez hlavnú cestu a ponoríte sa do ticha lesov. Čaká vás krásny úsek cez Houghton Forest. Budete nasledovať MW ešte veľa kilometrov až na kopec nad Chichestrom.

Z kopca dole na stanicu je to len niečo vyše hodiny. Možno hodina a pol - okolo 7.5 km. Prejdete cez dedinku East Lavant a potom sa vnoríte do predmestia, cez ktoré sa zavŕtate stále hlbšie a hlbšie do mesta. Prejdete okolo Chichester Cross a stále rovno, južne, až kým sa ocitnete pred stanicou.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >