Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Bramber - Arundel (SDW / MW)
Výlety v okolí Brightonu - Bramber - Arundel (SDW / MW)
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 

arundel parkDo malebného historického mestečka Arundel sa môžete po vlastných nohách dostať minimálne dvoma krásnymi značenými trasami. O jednej hovorím v tomto článku: Do Arundelu po Monarch’s Way, a o tej druhej vám poviem hneď. Táto trasa je o niečo dlhšia, no s krajším zakončením.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 5, dĺžka 28km +/- 2km, zhruba 7 hodín cesty pešo.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Mapka


View Monarch's and South Downs Way to Arundel in a larger map

V skratke

Zaveziete sa autobusom (Brighton&Hove, číslo 2A) do mestečka Bramber (£2.20), kde sa v blízkosti kruhového objazdu vylodíte, a pripojíte na krátky úsek Monarch’s Way (MW), po ktorom sa vyštveráte na kopec západne od Bramberu. Tu sa cesta spojí so South Downs Way (SDW), po ktorej pôjdete najbližších takmer 20 kilometrov až pod mestečko Amberley. Prejdete na druhý breh rieky Arun a po chvíli sa pripojíte znova k trase Monarch’s Way, po ktorej prebehnete cez Arundel Park do svojho cieľa. Z Arundelu si chytíte vlak nazad, lístok do Hove-u vás výjde £9 (alebo, ak si chcete posedieť zhruba dve hodinky na autobuse, tak Coastliner číslo 700 vás stiahne domov za £4.30).

Popis trasy

V Bramberi vysadnete v blízkosti tisíc rokov starých zrúcanín hradu - vlastne len opevnenie a jedna vysoká stena z novšej veže ostali stáť na svojom mieste. Hneď vedľa vás bude veľký kruhový objazd - prejdete cez jednu frekventovanú prípojku a pôjdete po tej druhej čo je hneď za ňou - Maudlin Lane - okolo farmy a potom po chvíľke zahnete doľava na Sopers Lane. Po čase sa dostanete k stajniam, pomedzi ktoré prejdete a vykročíte do kopca hore k South Downs Way.

Po pripojení na SDW pôjdete niekoľko kilometrov stále po poľnej ceste až ku zhluku stromov, v ktorom je skrytý chodníček opisujúci malé koliesko - Chanctonbury Ring. My sme sa k Chanctonbury Ring-u priblížili v úplnej hmle, tak sme ani nevedeli, čo sa pred nami vyskytuje. Boli sme len nemo uchvátení krásou vysokých vetrom ošľahaných stromov zabalených v hustej hmle. Kamoš sa začal venovať fotografii, tak len cvakal a cvakal a vyšlo mu zopár ozaj pekných snímok.

Chanctonbury Ring v hmle
Chanctonbury Ring v hmle (a ja si ho fotím na mobile)

Od tohto zhluku stromov už pôjdete len rázne dole z kopca a cestou uvidíte pod vami mestečko Washington. Je však trošku mimo cesty, tak do neho asi nezavítate.

Ocitnete sa dole pri diaľnici, cez ktorú hravo prejdete vďaka prechodu. Na druhej strane začnete zase stúpať do kopca okolo malých domčekov. Nájdete tu vývod pitnej vody a smerovaciu tabuľu. Ak sa vám nechce so sebou v batohu ťahať kilá vody, tak si stačí zobrať litrovú fľašku, ktorú vypijete na ceste k tomuto vodovodu, tam si ju doplníte, a už hádam dajako dôjdete do Arundelu, kde si môžete vlahu zakúpiť či už v obchode alebo, ešte lepšie, v pube.

Od vodovodu sa vyštveráte na kopec, kde po vašej pravej ruke uvidíte starý bunker. Betónová štruktúra obrnená hrubými hrdzavými železnými plátmi. Dá sa do nej vojsť, no dnu nič-moc nie je. Len je pekný pohľad na dieru v strope, cez ktorú dnu vniká malé množstvo svetla. Pokračujete ďalej po SDW popri poliach a lúkach, až kým nezbehnete z kopca do Amberley.

polia pri south downs way
Polia popri South Dows Way, pohľad na východ z kopca západne od mestečka Washington

Teda dostanete sa medzi pár domov, ktoré sú južne od Amberley, neďaleko železničnej stanice. Samotné mestečko je ešte asi kilometrík mimo vašu trasu, tak je na vás, či máte chuť zájsť pozrieť na starý hrad.

Pôjdete chvíľu po chodníku popri ceste a prejdete na druhú stranu rieky Arun cez pekný, no úzky most, na ktorom bude radi, ak vás nezrazí auto. V jeho bočných stenách sú v pravidelných intervaloch malé výklenky, do ktorých sa môžete schovať pred prichádzajúcou premávkou.

most cez rieku arun
Most cez rieku Arun neďaleko Amberley a jej železničnej stanice

Na druhej strane mosta by som neodporúčal hneď odbočiť vľavo a pokračovať popri rieke, lebo vás tam bude čakať riadne veľa blata a kaluží a šmykľavých nebezpečných úsekov. Skoro som skončil v rieke, keď som obchádzal trs žíhľavy a kadejakých pichľavých kriakov po zablatenom, do rieky zvažujúcom sa chodníčku. Odporúčal by som to zájsť ten kúsok popri ceste do dedinky Houghton a tam odbočiť vľavo na South Lane. Ak však idete v suchu a nie je po dažďoch, tak to na vlastné riziko vyskúšajte, je tam schovaný kúsok pekného boardwalk-u.

Prejdete okolo hojdačky zavesenej na vysokom strome, ak teda budete mať šťastie a ona tam ešte stále visí. Je to super zábava skočiť z kopca s drúkom v ruckách a dúfať, že sa to lanko nepretrhne, a že vaše ruky vás nezradia. Ja si tento zážitok na hojdačke neviem vynachváliť.

na hojdačke
Super hojdačka, na ktorej sa môžete vyblbnúť pri skákaní z kopca

Mimochodom, spomeniem ešte, že od South Lane v mestečku Houghton sa nachádzate znova na trase Monarch’s Way, ktorú ste na kopci nad Bramberom pred 20 kilometrami opustili. Po nej pôjdete cez Arundelský park až do cieľa. Tento kúsok z Monarch's Way sme si s kamošom ušetrili na našej túre do Arundelu z Chichestru. Touto trasou prídete do mestečka partizánsky odzadu a znenazdajky sa ocitnete pri katedrále pri ktorej je Inn, v ktorom vrelo odporúčam zastaviť sa na pintu či dve.

arundel park
Okruh pre kone blízko Arundelu v Arundel Park-u

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >