Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Monarch’s Way: Chichester - Arundel
Výlety v okolí Brightonu - Monarch’s Way: Chichester - Arundel
Hodnotenie čitateľov: / 3
SlabéVynikajúce 

lesikAk ste už okolie Brighton a Hove pochodili a láka vás to trošku ďalej, prejsť sa po kopcoch, lesoch a lúkach, mám tu pre vás ďalší tip na zaujímavý výlet. Jedná sa o úsek z takmer tisíc kilometrov dlhej Monarch’s Way (MW). Úsek, ktorému sa povenujem v tomto článku sa tiahne medzi krásnymi historickými mestami Arundel a Chichester.

S kamarátom sme prešli tento úsek v smere od Chichestru po Arundel, no opačne by to bolo asi o trošku jednoduchšie - trasa sa nám zdala lepšie značená práve do smeru v ktorom sme nešli.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 5, dĺžka 34km +/- 4km, zhruba 7-8 hodín cesty pešo.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

View Monarch's Way - Chichester to Arundel in a larger map


Lístky a ceny

Odporúčam si zakúpiť v OneStop Travel Shope lístok na vlaky Southern Railways zvaný DaySave za £12 a s ním dôjsť do jedného z dvoch koncových miest a s tým istým lístkom sa aj z druhého mesta vrátiť. Za 12 libier je to výlet takmer zadarmo, keďže sa za túto cenu odveziete pomerne ďaleko od Brightonu. Existuje ešte aj lístok zvaný South Coast Downlander a ten je len za 10, no nie som si 100% istý, či vám bude platiť na úseku medzi zastávkami Arundel a Ford. Tento lístok si treba objednať on-line a je potrebné sa na stránkach Southern Railways zaregistrovať. Taktiež je nutné si tento lístok zakúpiť minimálne dva dni pred cestou. Keďže my sme sa o trase dohodli v piatok počas obedu a vyrazili na druhé ráno, neostávala nám iná možnosť, než si kúpiť ten 12 librový lístok osobne v pobočke OneStop Travel.

Z Chichesteru na Monarch’s Way

Sú dve zaujímavé možnosti ako sa dostať k MW zo železničnej stanice v Chichestri: celé mesto sa dá obísť po jeho západnej strane, kade vedie poľná cesta; alebo sa môžete ponoriť do jeho centra a chvíľku popozerať katedrálu aj malý zaujímavý Chichester Cross, odkiaľ sa potiahnete potom na sever cez celé mesto, cez dedinku East Lavant, a potom stále hore, hore na kopec nad mestom.

Chichester Cross
Kedysi stred tržnice - Chichester Cross

Tu na vás čakajú krásne výhľady na juh, kde v diaľke uvidíte lesknúce sa more, Chichester spoznáte vďaka vysokej a špicatej veži jeho katedrály, a trošku ďalej, mierne po vašej pravej ruke, budete za dobrého počasia vidieť aj Portsmouth a jeho vysoko týčiacu sa Spinnaker Tower. Cez toto miesto prechádza MW, po ktorej vykročíte na východ.

kopec
Na kopci nad Chichestrom - dole pod nami more, Chichester a Portsmouth daleko napravo

Trošku nepodarený úsek

Ďalší úsek trasy je nie veľmi príjemný, no jedná sa len o necelé 4 kilometre. Z kopca vidíte race track, ktorý budete musieť celý obísť popri ceste, po ktorej sa veselo premávajú autá, čo nie je zrovna moja predstava peknej prechádzky. Potom, ak by ste sa chceli držať MW, museli by ste obchádzať malý lesík z jeho severnej strany, čím si mierne natiahnete už beztak celkom dlhú cestu. Riešenie je jednoduché, pokračujte popri ceste popod lesík - obíďte ho po južnej strane. My sme s kamarátom cross-li lesík po rovnej čiare podľa GPS, ale nebola to veľmi dobrá skratka. Popravde sme tu stratili možno 15 minút času predieraním sa cez černice a posekané vetvy stromov. Skratka bola pekná, no divoká. Táto časť trasy je len tri kilometre dlhá, tak za štyridsať minút by ste to mali mať celé za sebou.

lesik
Skratkou krížom cez lesík sme síce čas neušetrili, ale bolo tam pekne.

Vleziete do poľa a myslíte si, že už veci vyzerajú lepšie. Prejdete krížom cez pole po cestičke označenej značkou MW, no na konci sa cesta skončí a pred vami len les. Možno do neho kdesi vchádza cestička, no tú sme my nikde navôkol nevideli, tak sme to proste strihli cez húštinu do vnútra, kde už bola široká lesná cesta, po ktorej sme vykročili s istotou, že odtiaľ to už pôjde ako po masle. No aj táto cesta, hoci označená MW, sa po chvíli skončila bez stopy. Prešli sme podľa GPS cez cestu a tam sa ocitli na peknej cestičke, ktorá síce dlhú dobu nebola označená ako MW, no podľa GPS sme šli správne a časom sa už aj nejaká značka našla. Tento úsek MW je dosť zle značený, a čo sme si všimli bolo, že ak by sme šli z opačného smeru, bolo by sledovanie značiek jednoduchšie.

pole
Už sa začína pekná časť trasy, kde nie je žiadna cesta ani blbé značenie

Cez aleje a lesy

Od tejto cesty lesom je trasa krásna a dá sa bez problémov nasledovať. Troška kľukatenia sa okolo polí a tak, no a potom zahnete na cestu, po ktorej pôjdete súvisle tri a pol kilometra stále rovno za nosom, pod jedným kurzom, stále mierne do kopca. Tento úsek je pekný - taký highlight celej cesty. Hore na kopci sa vám naskytnú prekrásne výhľady naokolo, ak trafíte počasie. Zahnete doprava a po chvíli vleziete znova do lesíka. Cez neho už len potrebujete zbehnúť do Arundelu, kde budete môcť konečne vyplaviť prach z vašich útrob nejakým dobrým pivkom.

vyhlad
Nádherný výhľad z kopca nad Arundelom

Motanica na záver

Prídete k bodu, kde by bolo dobré sa odpojiť od MW a zahnúť doprava dole kopcom, skratkou do Arundelu. My sme touto skratkou cestu veľa neskrátili. Hoci stále odporúčam z MW zbehnúť a pokúsiť sa dosiahnuť Arundel najkratšou možnou cestou, ono možno nie je zlý nápad pokračovať po MW a dôjsť tam tak ako sa patrí, pekne po vyznačenom chodníku. My sme si míľu zašli, preskočili jeden plot, preliezli cez plôtik z ostnatého drôtu a kráčali asi kilometer po privátnom pozemku. Hoci sme došli bez problému, cestou má človek trošku nepríjemný pocit, že kdesi na neho ktosi vybehne. Je to trošku dobrodružstvo, no radšej pekne šliapem a vychutnávam si pohľady navôkol, než preskakujem ploty a dúfam, že sa nedostanem dakomu omylom na záhradu za dom.

lodge
Súkromne vlastnený domčok na západnej strane Arundel Parku, zákaz vstupu, tak sme si zbytočne zašli...

Arundel

Pozrite si poriadne mapku, aby ste sa rozhodli, kade chcete ísť. V lesoch nad Arundelom je veľa chodníčkov značených jednoducho ako Public Footpath, no treba zbehnúť rozumne skratkou dole k mestu a nie kamsi vedľa neho. My sme si mysleli, že sa bude dať prejsť jednoducho cez Arundel Park, no tam je to akési súkromné a oplotené dlhočizným múrom - museli sme sa napokon trošku vracať a improvizovať cestu cez lesy dole k prepeličej farme. Tiež súkromný majetok, značka “No Public Right of Way” a po chvíli sme to vzdali a preskočili plot a prešli sa po čomsi pozemku. Dostali sme sa cez ostnatý drôt von z farmy a zvyšok prešli úplne v pohodičke až na kruhový objazd v Arundeli. Tu sme už len vyhľadali pub - zvolili sme ten na kopci, lebo v iných sme už boli - a zmyli pot zvnútra kože pivom. Skvelý výlet. Vrelo odporúčam každému.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >