Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - South Downs Way: Seven Sisters - Woodingdean
Výlety v okolí Brightonu - South Downs Way: Seven Sisters - Woodingdean
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 

littlingtonKúpil som si detailnú mapu celej trasy South Downs Way (SDW) a zistil, že jedna z dvoch alternatív SDW prechádza cez Seven Sisters Country Park Visitor Centre, pri ktorom je zastávka autobusov Brighton&Hove - Exceat. Povedal som si, že by nebolo zlé vyskúšať prejsť túto známu trasu - South Downs Way - od siedmych sestier po Lewes. Ako som tak pozeral do mapy, všimol som si však, že hoci sa SDW tiahne poblíž Lewesu, zakončiť túru v Lewese nie je tak celkom pohodlné. Napokon som si zaumienil zo SDW zbehnúť tesne pred ním a pokračovať po poľnej ceste až do jednej z mestských častí Brightonu - Woodingdean.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 4, dĺžka 27km +/- 2km, zhruba 7 hodín cesty pešo.

Stačí si ráno zakúpiť celodenný lístok na autobus (stačí vám obyčajný CitySaver, nemusíte kupovať drahý SuperSaver, respektíve si len nabite celodenný pass na váš Buss Key) a ste pripravení na peknú túru. Hoci úsek z Bramberu do Arundelu po Monarch’s Way je, aspoň podľa môjho názoru, krajší, aj trasa od Seven Sisters do Woodingdeanu po SDW je pekná, hlavne kvôli výhľadom na more a na prístavné mesto New Haven.

View SDW - 7 sisters to Woodingdean in a larger map

Najkrajší úsek je hneď na začiatku: vystúpite pri Seven Sisters Country Parku a poberiete sa od siedmych sestier preč - na sever, od mora. Natočíte svoj batoh smerom k útesom a vykročíte do lesa, mierne do kopca. Držte sa mapky, ktorú som per vás zostavil a za momentík ste v malej krásnej, malebnej, klasicky anglickej dedinke Westdean. Je to v skutočnosti len pár domov na kúsku zeme. Prejdete sa trošku cez lesík, trošku cez pole a zbehnete z kopca do dedinky Litlington.

litlington
Pohľad na prvý dom v dedinke Litlington, za ňou nasleduje Alfriston a potmo už len pahorkatina

Tam treba mať oči na stopkách a odbočiť v správny čas vľavo, aby ste pokračovali po SDW a nie sa tiahli po asfaltovej ceste až kamsi mimo kurz, odkiaľ budete musieť sa brodiť cez blato. Ak však je sucho, možno práve alternatíva mimo SDW je kratšia - uvážte sami, obidve varianty sú vyznačené na mojej Google mapke.

Mestečko Alfriston je staré a pekné, no viac-menej nič v ňom nie je, okrem niekoľkých miest vhodných na občerstvenie, no opäť platí pravidlo, že ak ste sa tu ukázali priskoro ráno, tak budete mať smolu. My sme tu s kamarátom zavítali v nedeľu okolo desiatej ráno, no miestne krčmy otvárali až na obed, či o jedenástej, tak sme obehli všetko čo sa dalo a napokon sa zmierili s tým, že si tu ani len kávu nedáme.

Od Alfristonu začína byť túra viac pahorkatinová - budete sa prevaľovať cez kopce South Downs najbližších asi dvadsať kilometrov. Pôjdete najprv ponad a naokolo mesta Seaford, potom budete dlhú dobu sledovať New Haven, ktorý si pohodlne sedí v kotline, pri ústí rieky Ouse, ktorá preteká o niečo vyššie cez Lewes. Kdesi medzi týmito dvoma mestami rieku Ouse budete križovať za železničnou staničkou Southease.

southease z kopca
Pohľad z kopca na dolinu, ktorou preteká rieka Ouse a za ňou ležia dedinky Southease a Rodmell

Prejdete cez koľaje, mostíkom na druhú stranu rieky, za momentík sa vnoríte do dedinky Southease, kde nie je nič zaujímavé, no hneď veľa je mestečko Rodmell, kde sa dá kvalitne občerstviť. My sme boli veľmi milo prekvapení práve v miestnom podniku The Abergavenny Arms, kde sme si objednali dve kávy. Doniesli veľký krčah silnej kávy, z ktorého sme si rozlievali do hrnčekov a vyšlo tak na tri šálky na osobu.

To nás celkom postavilo na nohy a vykročili sme do kopca stretnúť sa s kopou hnoja. Táto kopa hnoja nebola ničím iným významná, okrem toho, že presne cez ňu prechádza istá zemepisná dĺžka zvaná Meridian - teda chvíľočku nebudete ani na západnej ani na východnej pologuli, budete proste 0 stupňov oboma smermi; a pred vami bude veľká kopa hnoja.

meridian
Rázcestie - východná pologuľa doprava, západná doľava

Ďalej po kopcoch, stále mierne hore, mierne dole, a za chvíľu ste na rázcestí, kde sa SDW odpája doprava a obchádza Lewes, štverá sa na kopec Blackcap a potom pokračuje vľavo až to Winchesteru. Na mojich stránkach píšem aj o úseku od Blackcap po Ditchling Beacon, aj od Devil’s Dyke po Upper Beeding. No na tejto túre by som odporučil opustiť v tomto bode South Downs Way a zahnúť doľava, a prejsť po poľnej ceste do Woodingdeanu - je to len trošička a odtiaľ si už chytíte autobus domov.

repka pred brightonom
Repkové polia pred Brightonom - dole v kotline sa rozvaľuje, krásavec Brighton

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >