Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Monarch’s Way: Upper Beeding - Arundel
Výlety v okolí Brightonu - Monarch’s Way: Upper Beeding - Arundel
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 

monarchs way thumbSústredil som veľa svojho úsilia na prechodenie našej južnej pahorkatiny po ceste zvanej The South Downs Way (SDW)- kúsky SDW som zdokumentoval napríklad TU, TU a TU - no nedávno ma kamarát oslovil s návrhom vyskúšať úsek Monarch’s Way (MW) a ten sa mi veľmi zapáčil. MW sa spája s SDW na kopčeku západne od dedinky Upper Beeding a pokračuje ešte veľa-veľa míľ západne po kopcoch, lúkach, lesoch. Trasa MW je necelých tisíc kilometrov dlhá a križuje rôzne časti Anglicka. Je to značkovaný chodník, ktorý približne kopíruje originálnu trasu úteku kráľa Charlesa II, ktorú chudáčisko musel absolvovať v roku 1651 po porážke v bitke pri Worcester-i.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 3, dĺžka 23km +/- 2km, zhruba 5-6 hodín cesty pešo.

Pozrieť mapku Monarch's Way to Arundel v Google Maps.

Z jej celkovej dĺžky mám v čase písania prešliapané len necelé 3%, no z toho čo je na výber v okolí Brightonu by som povedal že práve ten najkrajší úsek je po MW od Upper Beedingu po Arundel. Na zastávku kúsok južne od Upper Beedingu sa dostanete mestským autobusom číslo 2A a vysadnete na zastávke “Steyning by-pass”, ktorá je kúsok za starou schátralou cementárňou.

Vrátite sa peši trochu popri ceste smerom z kadiaľ ste prišli (predpokladám, že z Brightonu alebo Hove) a odbočíte doprava. Prejdete po mostíku cez rieku Adur a neodbočíte doprava smerom na Bramber, ako by ste šli na tomto výlete (pozdĺž trasy zvanej Downs Link), no pokračujete rovno a po ceste prejdete až za takú malú dedinku, či skôr len zhluk domov.

rieka adur
Pokojná rieka Adur skoro ráno v októbri

Tam sa odpojíte z asfaltky začnete sa štverať na kopec, kde nájdete prasaciu farmu (teda aspoň my sme našli). Chlieviky sú roztrúsené po lúkach a množstvo prasiat sa tam rýpe v blate alebo len tak polihuje na zemi.

prasacia farma
Na kopci juho-západne od Steyning-u sú desiatky chlievikov a stovky prasníc

Podotknem, že tento úsek cesty ešte nie je MW ale stále tá známa SDW. Vyššie na kopci sa SDW stretne s MW, ktorá sa na kopec šplhá z dedinky Bramber. Dostať sa k tomuto bodu je kratšie po MW, ak by ste sa autobusom zaviezli ešte niekoľko zastávok ďalej a vyrazili peši z Bramberu - je na vás, ktorou cestou sa vyberiete k tomuto spojovaciemu bodu. Odtiaľ sa už budete stále držať MW a nasledovať jej špecifickú značku.

monarchs way znacka
Značka MW, ktorá vás bude sprevádzať

Chvíľu sa tiahnú obe cesty spoločne, no po troške už musíte zbystriť pozornosť a odpojiť sa od SDW, zahnúť vľavo, a nasledovať MW.

monarch's way
Monarch's Way po odpojení od South Downs Way - smer západ a tam ďaleko za kopcami je Arundel

Za chvíľu dorazíte do mestečka Findon. Pivo si tam nedáte, ak ste vyrazili skoro ráno, lebo miestne krčmy otvárajú až po desiatej. Nie je to tak celkom často vídané, aby ľudia krčmovali hneď zrána, tak na vás budú oči vyvaľovať, ak o deviatej ráno sa budete vyzvedať po nejakej možnosti piva. Rýchlo sme vzdali nádej a zasadli na čaj do takého maličkého podniku, ktorý nám odporučila prevádzkárka krčmy. Findon je také malé mestečko, že ho prejdete krížom krážom za pár minút tak trošku blúdenia vám nepridá na kilometroch.

Vrátite sa k MW a pokračujete do kopca popri lese, potom prejdete na druhú stranu cesty a zbehnete dole k poľu, popri ktorom prejdete k malému zhluku domov - farme - The New Farmhouse.

farm post office
Pošta na odľahlej farme uprostred polí

Od tohto bodu sa krásna trasa začína ešte väčšmi skrašľovať, lebo za moment prejdete k lesu, vhupnete do neho a takmer až do Arundelu sa v ňom zdržíte. Tento úsek cesty je krásny, cez lesík pekne, najprv po lesnej ceste, potom trošku aj po asfaltke (čoho nie som osobne veľký fanúšik, no lesík je pekný a autá sme nestretli žiadne).

Vyjdete z lesa po krátkom strmom zjazde a zahnete doľava. Trošku po lúkach, uvidíte bažanty, lebo je tam poblíž bažantia farma a tak sa tie vtáky túlajú kade-tade. Vhupnete ešte na malú chvíľku do lesa, no potom sa stretnete s asfaltkou. Zahnete doľava a budete sa musieť zmieriť s tým, že asi 400 metrov pôjdete po ceste a budete sa deliť o ňu aj s motorovými vozidlami; a to celkom nepríjemným spôsobom. Keďže cesta je úzka a popri nej sa netiahne žiadny chodník, budete si priať byť už čo najskôr mimo nej. Odpojíte sa doprava a za moment prídete k železničnému priecestiu. Prejdete, zahnete doľava a budete sa kľukatiť popri rieke Arun až do Arundelu. Celý čas budete mať po svojej pravej ruke alebo rovno pred nosom nádherné historické mesto aj s jeho hradom.

Arundel Castle
Pohľad na hrad či zámok v Arundeli. Fotografiu som urobil v máji 2011, tak preto tonálne nesedí s ostatnými v tomto článku

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >