Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - The Raystede Centre for Animal Welfare
Výlety v okolí Brightonu - The Raystede Centre for Animal Welfare
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 

raystede - pondMoja žena našla na internete takéto miesto v okolí Brightonu: http://www.raystede.org/. Ide tam autobus číslo 28, tak sme sa rozhodli tam zájsť nakuknúť. Trošku som sa obával, že to tam bude ošuntelé a zvieratá tam budú kadejaké nešťastné, dobité, týrané... Ale to je ďaleko od skutočnosti. Raystede je ako taký malý ZOO park, vstupné dobrovoľné.

Ak idete autobusom, musíte dať šoférovi vedieť, že tam plánujete vystúpiť, keďže zastávka je len na znamenie. Je to kúsok za Lewesom (hneď sa mestečkom Ringmer) a cesta z centra Brightonu trvá asi 50 minút. Všetko to tam je zadarmo, vrátane parkoviska, ak by ste sa tam vybrali autom.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

raystede logo
Logo Raystede Centre for Animal Welfare

Majú tam pekný picnic area, uprostred ktorého je drevený traktor aj s vlečkou, na ktorom sa hrajú deti, kým dospelí piknikujú. Okolo plota je vysadená levanduľa, ktorá príjemne vonia. Je tam kaviareň, kde vám za vidiecke ceny urobia kanvičku čaju alebo kávu zo stroja.

piknik v raystede
Moja malá rodinka po pikniku

Sociálne zariadenia sú, podľa môjho názoru, vizitkou každého podniku; Raystede nás milo prekvapil čistými, modernými a priestrannými toaletami. Prvýkrát v živote sme sa dokonca stretli s konceptom WC pre deti. Sú tu totiž zariadenia nielen pre mužov, ženy a invalidov, ale aj zvlášť záchodíky pre chlapcov a pre dievčatá.

Čo tam vlastne majú?

No dobre, možno sa pýtate, majú tam okrem záchodov aj niečo iné zaujímavé? Samozrejme. Sú tu exotické zvieratá ako mačky, psy, zajace; taktiež sa tu dajú nájsť kone, lamy, somáre, činčily, papagáje, ovce, kozy, kačky, husy, moriaky, korytnačky... A ešte také kadečo, čo sa práve našlo kdesi zranené a v ohrození života. Napríklad nás prekvapila v jednej klietke celkom obyčajná čajka. No aj tie sa v Anglicku zachraňujú... Kurence sa pečú, varia, smažia, dusia, zatiaľ čo čajky sa rochnia v pekných veľkých klietkach a je o ne kráľovsky postarané.

raystede pond

Deti tu majú o zábavu postarané na celý deň, a rodičom takýto pekný výlet neuberie veľa z peňaženiek. Celkovo hodnotím tento výletík na jednotku. Je tam veľmi príjemne. Hoci nie je celkom podľa môjho vkusu len tak sa dokola prechádzať, no aspoň to tam je pekné a príjemné. Čo sa fyzickej aktivity týka - okrem tých pár kilometrov čo sa tu možno nakrútite okolo jazierka a pomedzi jednotlivé bloky klietok, žiadna poriadna turistika, len bus tam a bus nazad.

raystede pond
Strýko Ondrej dume pri pohľade na jazierko - kráľovstvo vodného vtáctva

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >