Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Okružná cyklo túra: Devil’s Dyke - Bramber - Shoreham
Okružná cyklo túra: Devil’s Dyke - Bramber - Shoreham
Hodnotenie čitateľov: / 2
SlabéVynikajúce 

thumbnail cement worksDĺžka: ca. 25 míľ, 40 km

Nádherná okružná cyklo trasa, ktorú som absolvoval včera (27.8.2012), vás prevedie cez tieto body: Hove Park, Hill Top, Devil’s Dyke, Poynings, Fulking, Tottington Manor, Upper Beeding, Bramber, Beeding Cement Works, Shoreham-by-Sea, Southwick Locks, Hove Lagoon. Ja som štartoval z Hove-u, tak som to mal o niečo kratšie ako by to mal priemerný Brightončan.

Odporúčam túto túru absolovať proti smeru hodinových ručičiek, kvôli tomu, že najserióznejšie stúpanie si môžete odbiť hneď na začiatku a potom sa už len veziete viac menej dole kopcom a po rovinke, hoci celou cestou vás čakajú väčšie-menšie vlnky.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

cela trasa mapa
Náhľad na mapu, celá trasa vyznačená modrou

Dostanete sa k Hove Recreation Ground a tu sa viac-menej končí mestská, betónová, nezelená časť výletu - od tohto zeleného fľaku až kým nedôjdete do Shorehamu je to viac menej v peknom prostredí a mimo rušných ciest. Prejdete krížom cez Hove Recreation Ground do severozápadného rohu a dole cestou k Hove Parku. Pokračujte do severovýchodného rohu parku, kde je malý kruhový objazd.

Tu sa môžete rozhodnúť, či si najdlhší a najťažší kopec prajete vyšľapať po asfaltke - Woodland Drive - či to zoberiete cez ten malinký lesík tiahnuci sa popri nej. Všimnite si úzku cestičku popri plote, ak by ste volili alternatívu cez lesík. Po namáhavom výšľape (berte ma ako príležitostného cyklistu, ktorý tento kopec považuje za nezvládnuteľný na jeden pokus) sa ocitnete v časti Hove nazývanej Hill Top. Je to taká malá komunita bohatých ľudí, krásne domy, krásne záhradky - Hill Top je sám o sebe celkom zaujímavé miesto na maličký výlet peši - už len pre ten výhľad a malý kúsok lesa.

mapka okolia hill top
Mapka okolia Hill Top, cez kruháče to prerežete rovno

Tu je krátky úsek, ktorý, hoci som už prešiel peši či na bicykli aspoň desaťkrát, som sa ešte nenaučil mať rád. Na asi 200 metroch sa musíte živí dostať cez dva veľmi dynamické kruhové objazdy, do ktorých autá vlietajú z diaľnice a celkovo sa to tam dosť rýchlo premieľa. Ideme rovno, smer Devil’s Dyke, a po chvíli sa môžeme odpojiť z cesty a nabehnúť na krásnu zvlnenú štrkovo-prašnú cestu. Po nej za asi dvadsať minút dôjdete k diablovej priekope (Devil's Dyke). O možnostiach výletov v tejto lokalite sa rozbásňujem v tomto článku. Tu si máte možnosť uvedomiť ako veľmi dôležité je mať dobré brzdy, ak sa teda nemáte chuť zabiť na výmoli a skúsiť priekopu zbehnúť bez bŕzd (neverím, že sa nájde niekto, čo by toto skúsil).

devil's dyke
Riadny zjazd takmer 200 výškových metrov

Mal som čo robiť brzdiť dole kopcom tak aby som sa nerozbehol príliš. Dole som mal ešte po desiatich minútach horúci brzdný disk na prednom kolese; zadné som mal celou cestou zablokované a drel som trávu za sebou. Keď som pustil brzdy v úseku, kde som si už myslel, že sklon je mierny.

dyke-map-topo
Podľa hustoty vrstevníc môžete usúdiť, aký strmý zjazd na vás čaká

Zistil som, že to bola len optická ilúzia a rozletel som sa rýchlosťou, až mi oči poriadne zaslzili a presvišťal som okolo skupinky turistov tak, až sa vyľakane pozerali, či nie som šialený.

pohlad na Poynings
Pohľad na mestečko Poynings

Zjazd je krátky, rýchly a sladký, potom ešte krátky úsek k ceste, po nej sa kľukatíte dole kopcom krásne až do dedinky Poynings, v ktorej okolí sa dajú podniknúť pekné krátke výlety peši. Po ceste pokračujete a za momentík ste v dedinke Fulking, v ktorej na vás číhajú dve zákerné zákruty. Hneď pri vjazde zo smeru od Poynings vás vítajú tabule upozorňujúce na možnosť zaplavenej cesty. Po daždi sa v zákrute na vašej strane cesty vytvorí pekne hlboká kaluž. Hneď o pár metrov ďalej vás čaká ďalšia zákruta, za ktorou vás veľmi nepríjemne môžu prekvapiť zaparkované autá. Skoro som sa nevyhol kolízii, ako som tak vletel takmer do predku odpočívajúceho vozidla.

Prejdete okolo Tottington Manor, kde je reštaurácia, do ktorej ma lákalo nazrieť, no akosi som zabudol odbočiť. Zájdite a dajte mi potom vedieť, ako sa vám páčilo!

manor
Zájdite, je to vraj pekné, ľudia tam často svadbujú

Keď sa pripojíte na A2037 (Henfield Road), zahnite doľava a hneď po pár metroch sa začnite pozerať po svojej pravej ruke. Bude tam taká úzka odbočka hneď za Southdown Caravan Park. Tadiaľto sa dostanete na vrch kopca, z ktorého zbehnete do mestečka Upper Beeding. Hore kopčekom asi budete musieť trošku tlačiť, lebo cestička je vodou vymletá a úzka, popri nej sú černice a kadejaká iná háveď, popri ktorej sa zle bicykluje. Je to len chvíľka a rozhľad po okolí je pomerne pekný. Zjazd dolu je parádny a nie príliš strmý.

Upper beeding okolie - mapka
Mapka okolia Upper Beeding a Bramber

V mestečku Upper Beeding nie je viac-menej nič zaujímavé, ale ak sa potiahnete pár stovák metrov na severozápad, prejdete malým mostom ponad riečku Adur a ocitnete sa v dedinke Bramber. Tu môžem odporučiť pivko v The Castle Inn Hotel.

castle inn v bramberi
Reklamná fotka Castle Inn hotelu v Bramberi

Bicykel si môžete nechať na parkovisku len kúsok od pubu, na druhej strane cesty.

V Bramberi sa nachádza aj zrúcanina tisíc rokov starej pevnosti. Je voľne dostupná a na lúčke obkolesenej rozpadnutými hradbami sa dá podniknúť príjemný piknik. Dolu pod zrúcaninou je väčší kruhový objazd, no do neho sa na svojich cestách nemusíte zapliesť, stačí vhupnúť na Downs Link (zahnúť doľava ešte pred objazdom), po ktorom sa dostanete, príjemne, mimo ciest, popri riečke, až do Shorehamu. O tomto úseku cesty som už písal aj v tomto článku.

Na tomto poslednom úseku Downs Link pôjdete okolo opustených cementární - Beeding Cement Works. Tieto fungovali skoro 150 rokov a potom ich skrátka zanechali chátrať. Nadšenci pre opustené a schátralé miesta to tu pobehali a nafotili, dá sa nájsť pomerne bohatá zbierka fotiek z interiéru fabriky na internete. Ešte som nebol dnu nakuknúť, no už ma to tam riadne láka.

Opustené cementárne
Opustené cementárne Beeding Cement Works

Vraj to tam nedávno celé niekto odkúpil a asi to tam občas aj niekto stráži, no neviem... za pokus by to možno stálo dnu len nazrieť. Pri cementárni ste zhruba na polceste z Bramberu do Shorehamu.

V Shorehame stačí naďabiť na cyklistickú značku smerujúcu cyklistov na National Cycle Network trasu číslo 2 do Brightonu. Pomotáte sa cez nie veľmi pekné zastavané časti Shorehamu, ale zato po celkom nefrekventovaných cestách. Treba zbystriť zrak keď sa dostanete k tej širšej hlavnej ceste, na ktorej je premávka už o niečo rušnejšia. Treba vám totiž prekrižovať oba smery a zahnúť doprava dole k Locks. Tu, ak máte smolu, si budete musieť počkať na to, kým sa hladiny vody vyrovnajú, lodička prejde dnu či von z prístavu, a potom sa celé vodné divadlo zopakuje a až tak budete môcť ponad kanál prejsť po otočnom mostíku. Toto som však mal možnosť vidieť len raz, a to som tade už šiel asi desaťkrát.

Sothwick Locks - mapa
Satelitný pohľad na Southwick Locks a okolie

Prejdete na druhú stranu a tu je kaviareň a taký celkom príjemný opustený kút pláže. Tu sa chodia vyžiť windsurferi a podobní entuziasti vodných športov, asi preto, lebo tu takmer nikto nikdy nepláva. Ľudia tu chodia venčiť svojich štvornohých miláčikov, a len tak prechádzať sa až na koniec chodníka. Ja osobne sa do týchto končín rád vraciam, hlavne keď je ten špeciálne nízky odliv. Vtedy sa tu dá prechádzať po suchom morskom dne a zanechávať hlboké stopy v kyprom mäkkom piesočku.

Odtiaľ už len pedálujete popri Shoreham Port. Najprv prejdete popri vysokom komíne plynovej elektrárne - Shoreham Power Station - a potom popri rôznych skladoch.

southwick locks
Foto z mostíka, elektráreň a jej prominentný komín

Cesta je rýchla, rovná, prázdna, miestami sú tu nainštalované retardéry, lebo ináč by sa tam šialenci pozabíjali na autách a motorkách. Cesta a lokácia ideálna na drag racing ako vyšitý z Need for Speed.

Dorazíte do Hove Lagoon, kde môžete sledovať ľudí ako sa učia jazdiť na doske po vode. Padajú ako hrušky do špinavej žaburiny, tak je to sranda prizerať sa. Aj tu je dostupná kaviareň, pri ktorej je aj detský park, aj skate park, kde sa môžete popozerať na miestnu mládež ako padajú ako hrušky na rampách a tyčkách. Ďalej po cyklistickom chodníku popri hlavnej ceste až k King Alfred Leisure Centre, na momentík k moru, potom nazad k hlavnej ceste a takto až do Brightonu, či až za Brighton po cyklistickom chodníku. Mne stačilo došuchtať sa len po Holland Road, kde som z bicykla zosadol a tiahly výstup hore Holland Roadom som už odtlačil peši, lebo mi akosi nohy vypovedali funkciu. Div som nevypľul dušu na tých 25 míľach – 40 km, čo som bez prípravy zmákol za tri hodiny. No trasa je to krásna a nie príliš namáhavá a cestou je čo vidieť.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >