Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Seven Sisters
Výlety v okolí Brightonu - Seven Sisters
Hodnotenie čitateľov: / 3
SlabéVynikajúce 

seven-sisters-thumbnailSeven Sisters je úplná klasika. Miesto, ktoré úplne každý musí navštíviť ak sa vyskytuje v okolí. Nasadnete na autobus číslo 12, alebo 12A, ktorý vyráža z Churchill Square (pozrite si vopred, z ktorej zastávky) a za jednu celú hodinku sa stačí vykydnúť na zastávke Exceat, o/s Park Centre. Treba zbystriť zrak (a začať zberať svoje majetky) už na zastávke oproti pubu Golden Galleon. Autobus potom prejde cez úzky mostík ponad riečku Cuckmere a o malý moment bude stáť. Ak teda niekto stlačil zvonček. Radšej sa poistite a hneď ako autobus vyrazí zo zastávky oproti Golden Galleon-u, stlačte tlačidlo a pripravte sa na vystúpenie.

zatoka cuckmere haven
Zátoka Cuckmere Haven

Prejdete na druhú stranu cesty a cez bránku sa dostanete na lúku po ktorej sa tiahne cestička. Na pláž je to asi tak pol hodinka rekreačným tempom, cesta je rovná a dobrá, zjazdná aj s kočiarom. Na plážičke je pekne, môžete sa tam vyfotiť s útesmi, alebo sa pokochať malebným okolím.

O tom, čo je na druhej strane riečky - smerom na západ - si môžete prečítať v tomto článku. Za vysokým útesom Seaford Head sa nachádza mesto Seaford.

Ak však máte chuť na ozajstnú túru, stačí sa začať driapať úzkym chodníčkom navrch prvej zo siedmych “sestier”. Výhľady sú prenádherné a vrelo odporúčam absolvovať krátky výstup aspoň na ten prvý útes aj tým, čo nemajú záujem prejsť všetkých sedem sestier. Stojí to za to.

Tí, ktorým nohy slúžia dobre a neboja sa ich zaťažiť, určite neodolajú možnosti zbehnúť z prvej sestry dole a potom vyšliapnuť znova na druhú sestru. A takto sa to opakuje zhruba hodinku a pol alebo dve, podľa vášho nasadeného tempa. Ani si možno neuvedomujete, ale kráčate po úseku z 160km dlhej South Downs Way (SDW).

Seven Sisters at Sunset
Sedem sestier pri západe slnka

Z Eastbourne má SDW dve alternatívne trasy a cez sedem sestier vedie jedna z nich. Prídete na Birling Gap, kde je pekná reštika či pub, odtiaľ to môžete zvrtnúť preč od mora a za pol 20 minút ste v mestečku East Dean, odkiaľ chytíte autobus nazad do Brightonu.

Taktiež môžete pokračovať po SDW a dôjdete až do Eastbourne. Budete sa musieť pregúľať cez jeden extra vysoký útes - Beachy Head - raj pre samovrahov. (Tretie najčastejšie zvolené miesto vo svetovom rebríčku - viac zaujímavostí na tejto stránke.) Každoročne sa z tohto útesu okolo 20 ľudí rozhodne dobrovoľne opustiť tento svet. Nepredstavujte si to ako prechádzku popri cintoríne a neočakávajte mastné fľaky za okrajom útesu, je to tam naopak veľmi pekné. V mori je taký malebný, osamotený, červeno-biely maják. Ešte trošku po kopčekoch a dlhý zjazd do Eastbourne. Zatiaľ som tieto tri úseky (seven sisters + birling gap - beachy head - eatbourne) neabsolvoval naraz, ale v jednotlivo sú celkom nenáročné a ak máte celý deň čas, tak ich v pohode dáte všetky tri na jeden šup.

Môj starší článok o Seven Sisters nie je až tak celkom presný, čo sa týka faktov, no obsahuje peknú sadu fotiek.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >