Domov arrow Novinky arrow Brighton&Hove Výlety arrow Výlety v okolí Brightonu - Ditchling beacon - Lewes
Výlety v okolí Brightonu - Ditchling beacon - Lewes
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 

blackcap signPráve som sa vrátil z ďalšieho krásneho výletíku a každopádne vrelo všetkým odporúčam. Škoda len, že ten autobuštek z Brightonu na Ditchling beacon premáva len cez letné mesiace. Predpokladám však, že väčšina z vás by ajtak absolvovala túto mini túru v lete.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 3, dĺžka 9km +/- 2km, zhruba 2 hodiny cesty pešo.

Autobusom číslo 79 sa, trebárs od vlakovej stanice, vyveziete na Ditchling beacon. Je to zhruba 25 minútová jazda prevažne jednou dlhou rovnou cestou. Na konci sa vykydnete z busu na takom malom kruhovom parkovisku a vyberiete sa smerom na východ (teda relatívne k smeru jazdy autobusom, odbočíte doprava). Prejdete cez cestu, ktorá je jediným bodom na trase, kde sa vystavíte trošku nebezpečiu, že vás nejaké auto zrovná s vozovkou, keďže spod kopca spoza zákruty sa môže bez akéhokoľvek náznaku na vás vyrútiť vozidlo - ako sa mi dnes aj stalo), a vykročíte po udupanom chodníčku mierne do kopca smerom na Lewes.

Je to taká ľahká nenamáhavá túra, mierne hore brehom, mierne dolu brehom, cez niekoľko bránok, pomedzi nejaké stáda oviec či kráv. Pôjdete takmer celou cestou po známej turistickej trase South Downs Way (SDW), len kúsok pred Lewesom vás SDW opustí a odkloní sa na kopce za diaľnicou A27. Vy sa však pridržíte chodníka do Lewesu a za moment ste tam. Upozorňujem, že počasie zohrá veľkú rolu na tom, ako si budete vašu prechádzku vedieť vychutnať.

polia
Pšeničné polia lemujúce trasu cesty

Nejde tak ani o to, či bude slnečno či zamračene, či azda aj trochu spŕchne, ale ak by malo byť pred výjazdom na túru veterno, tak radšej ani nechoďte. Ide sa po hrebeni asi 180m nad hladinou mora, popri asi 100m zraze do rozľahlej nížiny na sever od trasy. Práve kvôli tomuto zrazu je prechádzka veľmi pekná, lebo sa naskytujú nádherné výhľady na dedinky a mestečká na sever od Brightonu. No taktiež asi práve kvôli tomuto zrazu sa tu preháňajú silné vetry, ktoré dokážu celkom liezť na nervy. Ale ste pri mori, asi si nenavyberáte, veterno tu je skoro stále. Čakať na bezvetrie by sa vám nemuselo vyplatiť.

blackcap znacka
Značka označujúca Blackcap

Po niekoľkých kopčekoch prídete na Blackcap. To je asi najvyšší z kopčekov cez ktoré pôjdete. Za tým je taký pekný úsek chvíľku cez lesík, potom popri trati pre výcvik koní, potom po lúkach kde sa pasú ovce, a potom postupne už len dole, dole, až vás z nenazdajky prepadne mestečko Lewes. Ocitnete sa v obytnej časti, v blízkosti miestnej väznice. Pred väznicou je autobusová zastávka, odkiaľ si môžete chytiť jazdu domov.

Odporúčam však, ak Lewes ešte nepoznáte, aby ste si ho zašli aspoň trošku obkuknúť. Je to veľmi pekné malé mestečko s bohatou históriou, miestnym pivovarom (na druhej strane rieky Ouse) a peknými kaviarničkami, či pubmi (mne sa páčili najmä tie za riekou, neďaleko pivovaru). Taktiež tu stojí pekný hrad na kopci, z ktorého je krásny výhľad na okolie.

hrad
Hrad na kopci v centre Lewes-u
vstup do hradu
Verejnosti voľne dostupný vstup do hradu. Teda len priechod cez neho na druhú stranu kopca k peknej výhliadke

Majú tam tiež vyššiu koncentráciu kníhkupectiev, ako som kedy kde videl, no a ak máte záujem o starožitnosti, antique shops sú na každom kroku. Trošku obtiažnejšie je tu však nájsť Tesco, či podobnú inštitúciu lacnej obživy. Všetko toto máte za len takú malú zachádzku, keďže Lewes je neveľký. Určite nevynechajte.

knihkupectvo
Vyše 500 rokov staré kníhkupectvo z 15. storočia. Krivá budova, čo pritiahne oko každého okoloidúceho

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >