Domov arrow Programovanie arrow Notepad++ skratky
Notepad++ skratky
Hodnotenie čitateľov: / 1
SlabéVynikajúce 
notepad ++ logo
Notepad++ je veľmi populárny textový editor, náhrada za starý známy notepad.exe, ktorý je pribalený v každej inštalácii Windows už od dávnych čias. Už je celkom bežné nájsť verziu Notepad++ na rôznych vývojárskych mašinách, ba i na servroch. Má svoje muchy, no je to ináč výborný spoločník na cestách programátorstvom, či pri akýchkoľvek iných úlohách zahrňujúcich editáciu textových súborov (súborov s textuálnym - čitateľným - nebinárnym - obsahom).

V tomto článku vám predstavím niekoľko zaujímavých skratiek použiteľných pri práci s Notepad++. Taktiež odporúčam prečítať si moje predošlé články o Notepad++, v ktorých píšem o užitočných funkciách N++ (napríklad ako pracovať s označovaním riadkov a záložkami) a technikách pri práci s ním (napríklad ako ohraničiť - či obaliť - riadky textu).

Alt+Myš

Túto funkciu Notepad++ mám veľmi rád. Jedná sa o stĺpcové označovanie, či editáciu. Stlačením klávesy Alt a ťahom myšky označíte text v presne určených stĺpcoch a krížom cez koľkokoľvek riadkov. Pokiaľ máte zapnutý Word Wrap (zalamovanie riadkov), tak je to možno trošku ťažšie zbadať. Najjednoduchšie je si to na vlastnú kožu vyskúšať v N++. Táto klávesová skratka (či proste len funkcia) je veľmi jednoduchá na zapamätanie a myslím si, že vám určite príde ešte mnohokrát vhod.

Alt+C

Podobne ako stĺpcové označovanie a editácia textu, Alt+C vykonáva svoj zázrak na viacerých riadkoch v určitom stĺpci. Táto funkcia je niečo, o čom som už kedysi dávno sníval, hoci v dnešnej dobe je pre použitie práve tohto zlepšováku stále menej dôvodov. Jedná sa o vkladanie textu - alebo postupností čísel - do stĺpcov (viacerých riadkov naraz). Aj v tomto prípade, najjednoduchšie je si to na vlastnú kožu vyskúšať v N++.

Pretiahnutie okna do nového pohľadu

Keď v Notepad++ máte otvorené dva dokumenty (alebo viac), môžete si ich uložiť vedľa seba jednoduchým pretiahnutím záložky jedného z dokumentov kamkoľvek do užívateľskej plochy a zobrazí sa malé menu, z ktorého si vyberiete "Move to other view". Taktiež sa to dá dosiahnuť pravým-kliknutím myškou na záložku a z menu (ktoré bude v tomto prípade o dosť obsiahlejšie) vybrať položku "Move to other view".

Prepínanie medzi pohľadmi - F8

Pokiaľ pracujeme na dvoch dokumentoch naraz, a máme ich otvorené v dvoch pohľadoch, Notepad++ má príjemnú funkciu pre prepínanie medzi dvoma dokumentmi - tlačidlo F8. Je to oveľa príjemnejšie než Ctrl+Tab, len si skúste.

Synchronizácia vertikálného skrolovania

Ak sa snažíte vizuálne porovnať dva podobné dokumenty, môžete si ich otvoriť v dvoch pohľadoch vedľa seba a zosynchronizovať posuvníky (hore-dole) zvolením položky z hlavného menu View -> Synchronize vertical scrolling. Podobne sa dá zamknúť aj horizontálny posuvník, no neviem či je to vôbec niekedy niekomu na niečo potrebné.

Riadky a rýchla práca s nimi

Notepad++ ponúka okrem množstva iných super skratiek týchto pár ozaj užitočných pre rýchle narábanie s riadkami. Duplikácia riadkov - Ctrl+D (Duplicate), Mazanie riadkov - Ctrl+L (deLete), Spájanie riadkov - Ctrl+J (Join), rozdeľovanie riadkov - Ctrl+I (splIt).

Mazanie a duplikácia riadkov sú veľmi dobré pomôcky. Použitím týchto skratiek je to nielen jednoduchšie, ale aj človek nestratí text, ktorý mal nakopírovaný v schránke (pri duplikácii), resp. nervy (pri mazaní).

Spájanie riadkov je super. Keď si spomeniem, koľkokrát som robil (End, Delete, Space), (End, Delete, Space), ... aby som pospájal riadky, ktoré som zkadesi skopíroval a trebalo ich pospájať (toto sa často stáva pri kopírovaní z PDFiek).

Pre lenivých - dopĺňanie slov s Ctrl+Enter

Stačí napísať niekoľko písmen a stlačiť Ctrl+Enter. Notepad++ nám poskytne na výper z niekoľkých predošle použitých slov začínajúcich na zadané písmená.


Stiahnite si najnovšiu verziu Notepad++ kliknutím na uvedený odkaz.

Posledná úprava ( Thursday, 09 June 2011 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >