Domov arrow Programovanie arrow Eclipse Efektívne - základné skratky a finty
Eclipse Efektívne - základné skratky a finty
Hodnotenie čitateľov: / 3
SlabéVynikajúce 
eclipse helios logoEclipse je pravdepodobne ten najobľúbenejší a najrozšírenejší nástroj na vývoj Java aplikácií. Hoci toto IDE je vhodné aj pre rôzne iné programovacie jazyky, je založené na Jave a asi najčastejšie sa v ňom vyvýjajú práve Java riešenia.

Pracujem vo veľkej skupine profesionálov s mnohoročnými skúsenosťami s vyvýjaním Java podnikových (enterprise) systémov. Nemôžem si pomôcť, ale mám silný pocit, že v Eclipse som z celej firmy najobratnejší práve ja. Zorientoval som sa v jeho funkciách a klávesových skratkách a keď pri párovom programovaní mám klávesnicu pod kontrolou ja, prísediaci len kukajú :-) Chcel som aspoň niekoľko fínt a ťahov spomenúť na týchto stránkach.

Ctrl+N

Začneme s prázdnym workspace-om v Eclipse Helios. Jedna celkom jednoduchá a intuitívna klávesová skratka je Ctrl+N. Takýmto spôsobom môžeme, bez ohľadu na to v ktorom okne je fokus (kurzor či aktívna položka), vytvoriť nový projekt, Java triedu, XML súbor, či akýkoľvek iný typ súboru alebo projektu.

Filtrovanie možností

Teda v novom čistom workspace stlačíme Ctrl+N a píšeme "java pr" vždy stačí napísať len toľko písmen, aby sme videli možnosť, ktorú chceme zvoliť na vrchu zoznamu. Väčšina, ak nie všetky, dialógové okná v Eclipse poskytujú možnosť filtrovania poskytnutých možností. Pokiaľ je v zozname viac než jedna položka, stlačením klávesy Enter sa označí položka navrchu zoznamu. V prípade, že je na zozname len jedna jediná položka, stlačením Enter-u, sa položka nielen označí, ale aj sa vykoná akcia základného tlačidla (default button) na danom okne.

Teda po zadaní "java p" stačí už len dvakrát stlačiť Enter a vytvárame nový projekt.

Podčiarknuté písmená

Táto rada je užitočná pre celú vašu programátorskú kariéru a je použiteľná nielen v Eclipse, nielen všade inde pod operačným systémom Windows, ale i pod Linuxovými systémami. Jedná sa o všetky tie malé podtržníky pod písmenkami rôznych štítkov (labels), popisov (captions), textov menu položiek (menu itmes), nápisoch na tlačidlách, atď... V okne Eclipse - New Java Project - máme napríklad podtrhnuté "P" v label-y pre pole s názvom projektu: "Project name:". Taktiež si všimnime podčiarknuté "N" v nápise tlačidla "Next" a "F" v slove "Finish". Je ich na tejto obrazovke viac než dosť popodčiarkovaných. Nazývajú sa keyboard accelerators (klávesové urýchžovače) a používajú sa v kombinácii s klávesou Alt.

eclipse new project form, keyboard accelerators
New Project formulár s podčiarknutými klávesovými urýchžovačmi
V Eclipse je schopnosť presúvať fokus medzi požami a rôznymi časťami IDE rýchlo a bez mávania myšou dosť výhodné. Prakticky môžete vytvoriť a nastaviť celý Java projekt bez toho aby ste sa chytili myši. Ako príklad uvediem toto: Po vpísaní názvu projektu do aktívneho poža, môžeme stlačiť Enter a základné tlačidlo formulára by spôsobilo, že by sa nám vo workspace vytvoril nový projekt. No ak by sme chceli ešte čo-to ponastavovať, museli by sme sa buď naťahovať po myši a triafať tlačidlo, ale tabulátorovať sa cez všetky možné elementy vo formulári. Keď teda vieme, prečo sú niektoré písmená na stránke podčiarknuté, stačí si všimnúť N na tlačidle Next a stlačiť "Alt+N", čím sa posunieme na ďalší krok sprievodcu.

Ešte jedna krátka poznámka na záver: niekedy sa podčiarknuté písmenká pred nami skrývajú. Stlačením klávesy Alt sa podčiarníky ukážu. Takmer všade, kde je nejaký užívateľský vstupný element (user input element), sa skrýva aj keyboard accelerator.

Ctrl+PgUp Ctrl+PgDown

Pokiaľ váš operačný systém pochádza od Microsoftu, ste môžno zvyknutí na prepínanie medzi záložkami vrámci aplikácie pomocou kombinácie Ctrl+Tab (resp. Ctrl+Shift+Tab). V Eclipse z ničoho-nič tieto klávesové skratky neplatia. Trvalo mi nejakú dobu, kým som zistil, že na Eclipse platí klávesová skratka Ctrl+PgDown pre prepnutie do ďalšej záložky, resp. Ctrl+PgUp pre prepnutie do predchádzajúcej záložky.

Ctrl+M

Asi ste si všimli, že akékoľvek okno/záložka v hlavnom užívateľskom rozhraní Eclipse sa dá maximalizovať na celú klientskú plochu jednoduchým poklikaním po záložke, pod ktorou sa okno nachádza.Tabs in Eclipse No niekedy má človek všetky prsty na klávesnici (čo vrelo odporúčam praktizovať čo najviac), a prehmat na myš a klikanie záložky je trochu nekomfortné. Niekedy si proste popri písaní kódu želáte mať trošku viac miesta, aby ste mali lepší nadhľad. Stačí stlačiť Ctrl+M a aktuálne aktívne okno sa prepne do maximalizovaného režimu. Life-saver.

F12

Niekedy máte aktívny napríklad Package Explorer, alebo ste zrovna klikli na niečo v Outline okne, alebo možno ani sami neviete kde väzí fokus, no a keď píšete, tak zisťujete, že písmenká do vášho kódu nepribúdajú. Je to na nervy zase siahať po myške a len tak do bludu kliknúť niekde do okna editora, aby sa kurzor ukázal v ňom a vy aby ste mohli pokračovať v práci. Eclipse na aktiváciu okna hlavného editora má jednoduchú klávesovú skratku - F12.

F3

Namiesto držania klávesy Control a kliknutia na symbol (premennú, typ, metódu), môže niekedy prísť vhod klávesová skratka F3. Ja som si na ňu dosť navykol a príde mi hlavne vhod pri párovom programovaní, keď kolega okupuje myšku a ja sa skrátka chcem len pozrieť na deklaráciu symbolu, ktorý je práve označený. Šťuknem F3 a už vidím. F3 robí takmer to isté, čo Ctrl+click ale má jedno obmedzenie: nedáva na výber z malého menu či otvoriť deklaráciu či implementáciu v prípade polymorfného volania metódy.

F4

Hierarchia tried - derivovaných i derivujúcich - sa zobrazí v malom okienku kdesi na strane editora po stlačení F4, pokiaľ je označený nejaký typ (trieda, rozhranie, enum).

type hierarchy eclipse
Typová hierarchia v Eclipse
Toto je celkom príjemná funkcia, keďže sa to podobné dá vyvolať aj pomocou Ctrl+T, no tá (okrem toho že treba kombinovať tlačidlá :-) vyvolá len malé dočasné okienko pre rýchlo referenciu, zatiaľ čo hierarchia po stlačení F4 ostáva zobrazená nadlhšie - môžete si poprezerať napríklad rôzne implementácie určitého rozhrania, pootvárať viacero súborov a hierarchia stále ostáva zobrazená pre ten istý typ.

Ešte lepšie triky a finty

Ešte lepšie ťahy mám zdokumentované v článku, ktorý venujem konkrétne tým fintám, o ktorých, ako som si tak na pracovisku všimol, vie len málo užívateľov Eclipse.

Posledná úprava ( Thursday, 02 June 2011 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >