Domov arrow Programovanie arrow Označovanie riadkov a záložky v Notepad++
Označovanie riadkov a záložky v Notepad++
notepad ++ logo
Nedávno som objavil zaujímavú funkciu v ponuke textového editoru Notepad++. Rozhodol som sa, že onej niečo napíšem, aby sa aj iní o nej mali možnosť dozvedieť.

Verzia, ktorú práve používam je číslo 5.9 s plnou podporou UNICODE, ktorá bola vypustená 31. marca 2011. Viem, že táto funkcia bola dostupná aj v predošlých verziách, no zdá sa mi, že je aj tak relatívne novým prídavkom do N++.

Príklad #1

Uveďme si jednoduchý príklad: z textového súboru chceme skopírovať len riadky, ktoré obsahujú nejaké písmená - teda skopírovať len text, bez všetkých prázdnych riadkov. Neskôr uvediem ešte jeden príklad, no pre štart si dáme takýto scenár.

Teda máme tento textový súbor otvorený v Notepad++ a ideme na vec. Stlačením Ctrl+F vytiahneme okienko pre vyhľadávanie textu. Všimneme si, že máme v okienku 4 záložky. Posledná záložka má nápis Mark (alebo Označiť). Slovenský preklad len tak tipujem, lebo mám N++ v Angličtine. Na záložke Mark nájdete políčko Find what: a pod ním škrtáčik Bookmark line. Ak nie je táto možnosť zaškrtnutá, klikneme a zaškrtneme. Dole, v skupine Search Mode označíme Regular Expression a navrátime sa do políčka Find what. Tu vpíšeme výraz, ktorý označí všetky riadky, ktoré neobsahujú žiadne písmená. Teda sú buď prázdne alebo sú v nich len medzery či TABulátory.

^\s*$

Po Slovensky: Drahý Notepad++, označ prosím ťa všetky riadky, ktoré medzi začiatkom ^ a koncom $ obsahujú len akékoľvek množstvo * bieleho miesta (whitespace) \s.

Stlačíme talčidlo Mark All a všimneme si, že vedľa prázdnych riadkov naskočia modré guličky. Tieto znázorňujú záložky na riadkoch. Teraz, keď už sme si všetky prázdne riadky označili guličkami, stačí len vliezť do menu Search -> Bookmark (posledná položka na zozname) a zo zoznamu Bookmark zvoliť položku Inverse Bookmark, ktorou si označíme všetky NIE-prázdne riadky a potom z tej istej ponuky zvolíme Copy Bookmarked Lines a je hotovo.

Príklad #2 - výťah z LOG súboru

Toto nebolo príliš úchvatné, ale myslím, že sme objavili nové zákutia N++ : označovanie a prácu so záložkami v N++. Celkom dobré sú tieto záložky pri prehliadaní logov. Napríklad, ak z logu chcete extrahovať len záznamy s vážnosťou [ERROR], nie je ani potrebné používať Regular Expression. Stačí znova stlačiť Ctrl+F, záložka Mark, Search Mode: Normal, hľadáme "[ERROR]" a stlačíme Mark All.

Potom zvolíme Search -> Bookmarks -> Inverse Bookmark, nasledovne ešte Cut Bookmarked Lines na odstránenie nezaujímavých riadkov a už prehliadame len riadky so závažnosťou [ERROR]. Alebo si rovno len označené riadky (bez inverzie označenia) skopírujeme do schránky a prehliadame v novom dokumente.

Záložky v Notepad++ sú super a dajú sa využiť na milión spôsobov. Stačí ich len objaviť a raz-dvakrát vyskúšať :-) Veselé písanie v Notepad++.

Posledná úprava ( Thursday, 09 June 2011 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >