Domov arrow Programovanie arrow Čistý kód - Programovacie Prostredie
Čistý kód - Programovacie Prostredie
ImageRozhodol som sa preložiť kapitolu z knihy od autora Robert C. Martin. Kniha sa nazýva Clean Code a kapitola, ktorú som sa odhodlal prepísať do Slovenčiny má číslo 17, začína sa na strane 285, a v originále má názov "Smells and Heuristics".

Zaoberá sa niekoľkými kategóriami problémov často sa nachádzajúcich v zdrojovom kóde aplikácií. Tieto postrehy a návody na vyhnutie sa problémom sú uplatniteľné pre všetky programovacie jazyky, hoci príklady sú uvádzané v jazyku Java. No znovu podotýkam, prečítať by si ich mal každý programátor, aby sme si ušetrili do bdúcnosti bolesti hlavy pri údržbe hrozného kódu.

Kategórie, do ktorých Robert zápachy kódu podelil sú tieto: komentáre, prostredie, funkcie, mená, testy, všeobecné zápachy a zápachy konkrétne v Java kóde.

Prostredie (P)

P1: "Build" vyžaduje viac než jeden krok

Stavanie (build) projektu by mala byť jedna triviálna operácia. Nemali by ste potrebovať vyberať rôzne kúsky projektu z verzijného systému. Nemali by ste potrebovať radu zložitých príkazov, či skriptov závislých na kontexte len aby ste mohli poskladať celý projekt dokopy. Nemali by ste potrebovať pátrať ďaleko i blízko po rôznych dodatočných JAR či XML súboroch a iných artefaktoch, ktoré systém vyžaduje. Mali by ste byť schopní vykonať všetky potrebné kroky jedným jednoduchým príkazom, napríklad spustením skriptu "checkOutAndBuild":

svn get mySystem
cd mySystem
ant all

Poznámka prekladateľa: V dnešnej dobe by som odporúčal používať na buildy lepší build systém ako napríklad de facto štandard Maven, no na projekty založené na Mavene si treba najprv zvyknúť a pochopiť filozofiu a interné mechanizmy Maven-u.

P2: Testy vyžadujú viac než jeden krok

Mali by ste byť schopní spustiť všetky unit testy jediným príkazom. V najlepšom prípade by ste mali byť schopní všetky unit testy spustiť priamo z vášho IDE (integrovaného vývojového prostredia), v horšom prípade by ste si mali postačiť s prikazom z príkazového riadku. Schopnosť spúšťať všetky unit testy je taká fundamentálna a dôležitá, že by spúšťanie mala byť rýchla, jednoduchá a celkom samozrejmá vec.



Kategórie, do ktorých Robert zápachy kódu podelil sú tieto: komentáre, prostredie, funkcie, mená, testy, všeobecné zápachy a zápachy konkrétne v Java kóde.

Posledná úprava ( Monday, 25 April 2011 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >