Aspektovo-orientované programovanie
aopPosledne ma zaujalo AOP. V práci som sa mal zoznamovať so Spring Framework, keďže sa tak trochu proti svojej vôli, ale z vlastnej iniciatívy vraciam na skok do Java landu. Spring je zaujímavý a zubami nechtami sa snaží robiť pre vývojárov život jednoduchší. Hoci nedokážem sa zbaviť presvedčenia, že polovica úžasných frameworkov a dizajnových vzorov (design patterns) existujú len a len na obchádzanie limitácií jazyka (Javy).

Zoznámenie sa s AOP ma však veľmi zaujalo. Je to koncept použiteľný v každom programovacom prostredí. Myslím si, že sa oplatí do toho aspoň trošku zašprtnúť, každopádne aspoň do tej hĺbky ako som to predstavil v článku o AOP na mojom novom :-) (zase) Google Blogu. Vrelo odporúčam si to celé prečítať od halvy po päty, hlavne teda tým, ktorí sa pojmu AOP tak nejak stránia a uhýbajú, lebo to znie ako kopa komplexity naviac.

AOP Demystified - prípravný seminár do AOP - článok je v Angličtine

Taktiež tu na stránkach mám uvedený jednoduchý príklad AOP, aj maličký ukážkový projekt na stiahnutie, v ktorom využívam aop configuration namespace Spring-u priamo v konfiguračnom súbore aplikácie. Príklad je taký jednoduchý, že si ho určite musíte pozrieť.

Posledná úprava ( Wednesday, 27 July 2011 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >