Domov arrow Novinky arrow Vylety autom
Vylety autom
Ako som uz kdesi spominal, mal som v plane poziciat si od tatika auto a pojazdit trochu po okoli, porobit si nejake pekne vyletiky, zazitky na ktore sa bude dat v Anglicku nostalgicky spominat. V case ked toto pisem mam odkrutene cosi cez 2000km (z coho sice znacna cast bola venovana okruznym jazdam do Spisskej Novej Vsi, kam sa prave v tychto chvilach chystame stahovat). Avsak jazdilo sa nielen z nudze ale aj rekreacne a podarilo sa nam aj napriek nie velmi priaznivemu pocasiu podniknut nasledujuce vyletiky:

Prehliadka Ochtinskej aragonitovej jaskyne

Prekrasna jaskyna, ale odporucal by som parkovne 50c a vstupne maximalne 2e, co vsak od reality je velmi vzdialene: 2e parkovne a 6e vstupne (studenti za 5e). Preco takto zacinam opis vyletu do aragonitovej jaskyne? Pretoze prave vysoka cena robi z vyletu celkove sklamanie.

Prehliadka jaskyne trva pol hodinu. Jaskyna ma len okolo 300 metrov, takze si viete predstavit, ze to aj polhodina je vela na to co sa da v jaskyni vidiet. Aragonitove utvary su nadherne, len co pravda, je to taky jedinecny slovensky skvost, ale za vstup a nasledovny vystup z chladneho podzemia sme vsetci piati dohromady zaplatili nekrestansku sumu, nehovoriac o tom, ze z Dolneho Smokovca to bolo okolo 100 km vzdialene. Som rad, ze som tam bol, ze som to videl, ale uz sa z vlastnej vole tam nechystam vratit.

Jazero Pocuvadlo, kastiel vo Svatom Antone, Banska Stiavnica, Banske muzeum v prirode, Zvolen

Nadherny vylet, zbytocny komentar vynecham, vsetko bolo super a ocarujuce, odporucam kazdemu co si vie najst den casu na prekrasnu vychadzku. Dobra rada: oplati sa vyrazit skoro rano, aby sa clovek vyhol casovej tiesni, ked chce vsetko-vsetko stihnut a cas sa krati. Nam, napriklad, po prehliadke kastiela nezvysil uz cas na prehliadku krasnych dvornych zahrad, teda ak sme chceli stihnut sfarat do bane. Navstevu botanickej zahrady v Banskej Stiavnici, Stareho aj Noveho zamku, sme tiez museli odrocit na najblizsiu navstevu.

Specialne by som chcel venovat niekolko slov banskemu muzeu v prirode, ktore bolo pre mna nezabudnutelny zazitok: zostup do byvalej bane vzacnych kovov, v gumenom plasti, s helmou na hlave a s luhovou baterkou v rukach: proste paraada.

Oslava Katkinych stvrtych narodenin

Jeden pekny vikend sme si spravili s Baskou vyletik do Kosic na oslavu stvrtych narodenin mojej malej sestricky Katky. Konalo sa uvolnene zahradne posedenie s opekanim a kotlikovym gulasom. Deti sa hrali, santili, vystrajali a dotvarali celemu podujatiu prijemnu atmosferu. S Baskou sme si zahrali particku "clovece nezlob se" (vyhral som, to azda po prvykrat v takejto hre stastia), ktore bolo poriadnej velkosti, teda panaciky takmer velkosti kuzeliek a kocka poriadne velka, ze sa dala hadzat po travniku.

Tomasovsky vyhlad a lezenie pod nim

O tomto tu mam kratky clanocek, takze sa nebudem opakovat.

Solna bana vo Wieliczke a Krakow

Krasny vylet do preslavenej solnej bane vo Wieliczke pri Krakove, s nasledovnou navstevou samotneho mesta Krakow, sme si urobili vo stvrtok, 13-08-2009. V podstate je to od Dolneho Smokovca rovnaka vzdialenost ako do Kosickej Barce, tak sme navrhnuty napad zborovo schvalili a zrealizovali. Po prehliadke podzemnych tunelov a komnat sme sa este na hodinku/dve odkrutili do historickeho centra Krakova. Bana bola sice zazitok velky, no v porovnani s banou v Banskej Stiavnici slaby, ako sme sa svorne na nazore zhodli.

Poliakom sa zo solnej bane podarilo vyrobit tovaren na masovy turizmus, co bolo asi najvecsie negativum na celej prehliadke. Cenovo sa vylet oplati, kedze za ca. 12 eur stravi navstevnik v podzemi takmer tri hodiny a vidi veci nevidane a jedinecne. Co nas vsak trosku mrzelo, ze hoci je clovek aj 135m pod zemou, stale sa neciti byt v bani, ale skor v akomsi tmavom zrube. Vsetky steny su vystuzene masivnymi brvnami a cele podzemie je tak sturistizovane, ze clovek straca dobrodruzny pocit z predierania sa hlbokym podzemim (ako napriklad sa citi prave v bani v Banskej Stiavnici, kde je len okolo 50 metrov hlboko).

Navstevu solnej bane vo Wieliczke odporucam, ale len v kombinacii s navstevou mesta Krakow. Taktiez je nutne na vylet vyrazit skoro, aby sa vsetko stihlo, lebo soora pri vstupe do bane je tak asi na hodinu (uf).

Posledná úprava ( Wednesday, 02 October 2013 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >