Domov arrow Novinky arrow ARiSE Projekt
ARiSE Projekt
Augmented Reality in School EnvironmentsV stredu 29-10-2008 som sa bol poobsmietat na vystave projektov nasich vyskumnych teamov. Jednalo sa o ozaj podivne podujatie, ktore bolo uchovavane v dostatocnej tajnosti, aby sa vyskumnici a nasi ucitelia mohli v pokoji stretnut a nerusene sa pohrat s kadejakymi zabafkami. Na tuto vystavku som bol z nudze pozvany minuly tyzden, kedze stale na skole nevedia, ze ku komu by ma dali do skupiny pre moj uzasny bakalarny projekt, ktory vlastne nie je bakalarny a mal by som ho robit skupinovo. Tak ci onak, je hoden 40 kreditov a ja este stale neviem o com to akoze bude.

Oni to mali uzasne vymyslene s tym projektom, chceli dat mne a este niekolkym studentom pocas roka prerobit jeden z existujucich skolskych systemov, aj si dali namahu zostavit a vyhradit niekolko pocitacov pre tento vzneseny ciel, no zabudli si skontrolovat zoznam ziakov. Boli by si mozno vsimli, ze okrem mna tento typ kurzu (MComp award - styri roky priamo na Mastra, bez bakalarneho titulu) nenavstevuje uz nikto. A teda som na skupinovy projekt ostal sam. Vyborne, tak vymysleli plan B. Siel som pobacit na vystavku, ze ku ktoremu vyskumnemy timu by som sa mohol pridat, no neviem-neviem...

Prisiel som tam a po urcitej chvili prezerania kadejakych plagatov na chodbe som zamieril do hlavnej miestnosti, kde sa nachadzala ona vec, na ktoru som bol konkretne zvedavy - SpinnStube. Prisli nam ju pani sudruhovia zostavit az z dalekeho Nemecka, kde sa tento projekt sustredi, hoci software vyrabaju chlapci v Prahe, a akosi sa na tom podielame aj my v Brightone. Projekt sa vola ARiSE a jedna sa o vylepsenie vyucovania chemie ci biologie za pomoci upravenej reality (Augmented Reality in School Environments). Pionieri a pionierky by sa teoreticky v buducnosti za pomoci tejto monstrozity ucit napriklad skladat chemicke molekuly v 3D priestore, z atomov-lopticiek, pocitacovo nahradenych v realnom case za 3D modely zvolenych prvkov.

Neviem ci mi sa do tohto projektu nejako podari zaclenit, ale kazdopadne, aspon som si to vyskusal - vliezol som si do kabiny, zalozil okuliarky, schytil Wii ovladac a trosku som si pootacal akysi 3D model, cosi som do neho prikreslil a stacilo mi uz aj, bo ma z toho zacali pobolievat oci. Aky prekvapeny bol vyskumnik, ked som mu tuto skutocnost podotkol! Ale napokon doznal, ze ma takyto feedback od viacerych studentov-uzivatelov. Takze este na tom budu musiet dost popracovat. Neviem ako im s tym softwareovo budem moct ja pomoct, ale celkom rad by som skusil. To vsak sa mi nechce studovat ziadny framework pre pracu s 3D grafikou, bohuzial (hoci je to zaujimavy okruh) to nie je moja parketa.

Nuz, aspon pokukajte ako taka masina vyzera a predstavte si, jak taky pankac-komunista jako ja tam zasadal. Chcel som ukradnut perecko, s ktorym sa kreslilo v priestore, ale bol by som prilis ocividny pachatel a asi by si prilis skoro vsimli, ze im chyba ;)

ARiSE Logo
ARiSE Logo
Partia "vyskunikoch"
Ta taka dziva partia sme sa zisli...
Najlepsie sa s tym finguje potme
Ta tak podobne som v tom sedel aj ja
Skladanie molekul z atomov-lopticiek
Skladanie molekul z atomov-lopticiek
Takto sa v tom ma akoze sediet
Takto sa v tom ma akoze sediet
Posledná úprava ( Saturday, 01 November 2008 )
 
< Predchádzajúca   Ďalšia >