Domov arrow Programovanie
Programovanie
Generátor Prvočísel
GenerátorKeď už sa na svojich stránkach venujem prvočíslam, bolo by vhodné si tu uviesť program, ktorý prvočísla generuje. Konkrétne tento generátor vám bez problémov nájde všetky prvočísla od dvojky po jednu miliardu - do 1 000 000 000. Napísal som ho ako konzolovú aplikáciu v C#.

Skladá sa v podstate z dvoch častí: najprv si hrubou silou vygenerujeme prvočísla od trojky vyššie (prečo od trojky vysvetlím nižšie), potom pomocou tejto základnej sady prvočísel bude program generovať ostatné prvočísla.

Článok s prvočíslami môžete nájsť pod týmto odkazom. Rôzne iné zaujímavosti o prvočíslach nájdete v tomto článku.

Posledná úprava ( Tuesday, 18 January 2011 )
Celý článok...
 
Raphaël - JavaScript knižnica pre vektorovú grafiku
farebné štvorčekyNedávno som sa zoznamoval s JavaScriptovou knižnicou pre SVG (scalable vector graphics) zvanou Raphaël. Vytvoril som si pomocou nej krásny animovaný vzorkovník farieb pomocou len niekoľkých riadkov. Knižnica ma veľmi zaujala a tak by som sa s vami chcel podeliť o moje postrehy.

Raphaël funguje na princípe papiera a vektorových geometrických tvarov. Krásne podporuje animácie a tak sa pomocou tejto knižnice dajú vytvoriť aj veľmi pekné pútače, či mini hry pre vašu stránku, bez toho aby ste museli zabŕdať do Adobe Flash technológie a ActionScript-u.

Pomocou knižnice Raphaël si môžete vytvoriť gadžety, pútače, reklamy, hry a tak spestriť svoju webovú stránku pomocou len niekoľkých riadkov JavaScript-u.

Posledná úprava ( Wednesday, 23 February 2011 )
Celý článok...
 
Utilitka - html enkódovanie ostrých zátvoriek
ostre zatvorkyJednoduchá utilitka pre nahradzovanie ostrých zátvoriek špeciálnymi html znakmi. Ostré zátvorky sú tie, čo sa používajú v HTML alebo XML na vyznačovanie jednotlivých elementov. < a >.

Načo je to dobré? Keď chcete vložiť kód do syntax highlightera metódou <pre> tagov, tak musíte si dávať pozor aby všetky ostré zátvorky boli nahradené špeciálnymi html znakmi. Táto utilitka bola stvorená presne na tento účel. Áno, dá sa to dosiahnuť aj inými spôsobmi, ale mať tento online nezaškodí. Nech sa páči.

Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...
 
C# Navrátené objekty anonymného typu. Čo s nimi?
anonymJedna z novších čŕt jazyku C# (od C# 3.0) sú anonymné typy (vytváranie objektov neznámeho typu, respektíve objektov žiadneho deklarovaného typu). Sú vynikajúce pri použití s technológiou LINQ, no je problém s konzumovaním týchto objektov po navrátení z funkcie. Anonymné objekty sa dajú navrátiť jedine ako typu object, ktorý potom však nemáme ako využiť bez toho aby sme ho explicitne pretypovali (explicit cast). No do akého typu - ako - chceme pretypovať objekt, keď je anonymný a jeho typ bol vytvorený takzvane on-the-fly (za behu)?

Okrem argumentu, že by sme sa o to nemali radšej ani pokúšať, že anonymné objekty sa nemajú navrácať z metód a mali by sa použiť priamo v metóde kde boli vytvorené (všetko veľmi dobré a opodstatnené rady), sa nám poskytuje ešte niekoľko možností. Na jednu konkrétne zaujímavú som naďabil nedávno a chcel by som sa o nej zmieniť...

Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...
 
Twitter status s pomocou jQuery
twitter vtáčik na vetvičkeA zase som niečo milé a poučné sklepal v javascripte, tentokrát s jQuery. Tentokrát je to ukážka práce s Twitter API (užívateľský status), jQuery, a cross‑origin AJAX volaniami.

Keď si chcete kamsi decentne umiestniť svoj (alebo niečí iný) najaktuálnejší Twitter status, stačí vám malá troška JavaScriptu a zázrak je hotový. Kliknite na linku Celý článok a zistíte čo a ako treba robiť.

Posledná úprava ( Thursday, 18 October 2012 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 26 - 30 z 49