Domov arrow Programovanie
Programovanie
Code Metrics - Meranie Java kódu v Eclipse
Meranie koduKeďže sa momentálne po krátkej odmlke znova nachádzam vo svete Java, tento článok bude pojednávať konkrétne s príkladmi uplatnenia meraní zdrojového kódu písanom práve v jazyku Java. Už dávno som mal chuť podeliť sa o môj zápal pre meranie software-u a konkrétne pre meranie práve tej časti software-u, ktorej sa venujem osobne najviac - zdrojový kód.

Keď dostaneme pod nos tisíce tried a rozhraní a našou úlohou je urobiť niekoľko odhadov, koľko dní by trvala práca určitého rozsahu, je ťažké vystreliť nejaké číslo bez toho, aby sme si urobili o kóde nejakú predstavu. Bolo by dobré, keby sme sa mohli pozrieť na nejakú high-level zostavu, v ktorej vidíme aká je komplexita, čitateľnosť, udržovateľnosť, extensibilita, atď (v angličtine "the -ilities of an OO code base") produktu pred našimi očami. Ak sme navyknutí robiť odhady pre projekty s priemernou komplexitou napr. 10, vedeli by sme prispôsobiť svoje odhady pre projekt s priemernou komplexitou 5, či 40. Ako však zmeriame komplexitu - zložitosť - zdrojového kódu?

Pojem zložitosť sa dá vysvetliť rôzne rôznymi ľuďmi. A tak inžinieri vymysleli sadu rôznych metrík, ktoré nám umožňujú nahliadnuť na jednotlivé kvality softvérového produktu cez čísla. Tieto čísla majú byť, v ideálnom prípade, ľahko zrozumiteľné a názvy metrík seba-vysvetľujúce. Spravidla jednoduché metriky sú skôr použité na projektoch, než metriky za ktorými stoja prekomplikované vzorce a užívateľ stráca kontakt s ich významom.

Posledná úprava ( Thursday, 02 June 2011 )
Celý článok...
 
Firefox 4, HTML 5 - character encoding a nový META tag
html5 w3cPráve pred pár hodinami sa mi natiahol update na Firefox 4, aktualizoval sa z verzie RC na RC2, vraj kvôli nejakým štrbinám v oblasti bezpečnosti. No čo som si ja náhle všimol, možno to nemá nič spoločné s update-om na RC2, ale celkom určite sa to stalo pri prechode na verziu 4: na mojej stránke sa začali zjavovať čudesné znaky na miestach, kde mali byť dĺžne, mäkčene a podobne. Čosi sa stalo s tým, ako prehliadač interpretuje znakovú sadu mojich stránok. Keďže v IE8 to funguje, tak čosi skutočne čudné musí byť v ovzduší.

Po chvíľke hľadania som narazil na akúsi stránku, ktorá spomínala, že charset, ako sa kedysi špecifikoval podľa starého štandardu HTML v rámci atribúty content META tagu, ktorý nahradzuje HTTP response header Content-Type, teda tohoto a takto:

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />

že už je tento spôsob DEPRECATED - zanechaný, odvrhnutý - v štandarde HTML 5 a ja vyvodzujem, že FF4 sa odhodlal ísť s plnou podporou nového vzrušujúceho HTML 5 štandardu, tak teda ignoruje moju špecifikáciu znakovej sady.

Čo s tým?

Posledná úprava ( Sunday, 31 July 2011 )
Celý článok...
 
Vizualizačné štúdio ViReSol
domcek po vizualizaciiVizualizačné a Receptážne riešenie (Solution) - ViReSol - je špecializovaný softvér pre prípravu grafických návrhov farebného dizajnu interiérov, exteriérov, drevených a kovových štruktúr. Naprogramoval som ho z 99% sám, pred asi piatimi rokmi. Na prachom zapadnutých stránkach CTR Solutions spol. s r.o. môžete nájsť informácie o vizualizačnom štúdiu Viresol. Za stránku sa patrične hanbím, lebo je priam hrozná, no obsahuje aspoň základné informácie o spoločnosti a produktoch, tak sme ju zatiaľ nezrušili, ani neprerobili.
Posledná úprava ( Friday, 15 April 2011 )
Celý článok...
 
Aspektovo-orientované programovanie
aopPosledne ma zaujalo AOP. V práci som sa mal zoznamovať so Spring Framework, keďže sa tak trochu proti svojej vôli, ale z vlastnej iniciatívy vraciam na skok do Java landu. Spring je zaujímavý a zubami nechtami sa snaží robiť pre vývojárov život jednoduchší. Hoci nedokážem sa zbaviť presvedčenia, že polovica úžasných frameworkov a dizajnových vzorov (design patterns) existujú len a len na obchádzanie limitácií jazyka (Javy).

Zoznámenie sa s AOP ma však veľmi zaujalo. Je to koncept použiteľný v každom programovacom prostredí. Myslím si, že sa oplatí do toho aspoň trošku zašprtnúť, každopádne aspoň do tej hĺbky ako som to predstavil v článku o AOP na mojom novom :-) (zase) Google Blogu. Vrelo odporúčam si to celé prečítať od halvy po päty, hlavne teda tým, ktorí sa pojmu AOP tak nejak stránia a uhýbajú, lebo to znie ako kopa komplexity naviac.

AOP Demystified - prípravný seminár do AOP - článok je v Angličtine

Taktiež tu na stránkach mám uvedený jednoduchý príklad AOP, aj maličký ukážkový projekt na stiahnutie, v ktorom využívam aop configuration namespace Spring-u priamo v konfiguračnom súbore aplikácie. Príklad je taký jednoduchý, že si ho určite musíte pozrieť.

Posledná úprava ( Wednesday, 27 July 2011 )
 
HTTPS výsledky Google vyhľadávania a ako sa ich zbaviť
https vysledok vyhladavaniaVyhľadával som určitú frázu na slovenskom Googli a vo výsledkoch sa zobrazil odkaz na článok na mojich stránkach. Keď som na neho klikol, zobrazila sa odporná výstražná stránka Firefoxu s upozornením o nebezpečenstve návštevy mojej stránky. Niečo o tom, že nebol nájdený žiaden certifikát pri pripájaní sa na server cez HTTPS. O čom to je toto? Moja osobná stránka je založená na CMS systéme Joomla! a neposkytujem žiadnu užívateľskú sekciu, ani nemám žiadnu zabezpečenú zónu, v ktorej by užívatelia komunikovali cez protokol HTTPS.

Zázračne, Google v niekoľkých prípadoch uvádza vo svojich výsledkoch hľadania odkazy na správne stránky pod nesprávnym protokolom.

Upozorňujem, že tento článok sa týka len tých, čo majú stránky podávané Apache Web Server-om.

Posledná úprava ( Wednesday, 23 February 2011 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 21 - 25 z 49