Domov arrow Programovanie
Programovanie
Java diss - humorné výroky o Jave
evil javaNemám veľmi v láske Javu. Jazyk ako taký mi neponúka to, čo by som si ako dobrý chlapec zaslúžil. Poriadne silný a ohybný jazyk, ako napríklad C#, v ktorom sa dá šetriť riadkami na miestach, kde riadky nie sú potrebné. Jazyk, ktorý ma nenúti závisieť na iných open-sourcových projektoch, len aby som mohol pohodlne filtrovať zoznamy objektov. Jazyk, ktorý ma nenúti písať getter/setter páry, pokiaľ sa do nich nechystám vkladať židnu logiku. Jazyk, v ktorom by som nepotreboval Observable a Observer na to aby objekty mohli reagovať na udalosti iných objektov. Atď, atď...

V tomto článku som uviedol niekoľko zaujímavých výrokov rôznych ľudí z brandže, ktorí humorne kydajú na Javu. S ich výrokmi môžem len súhlasiť.

Posledná úprava ( Friday, 22 November 2013 )
Celý článok...
 
Eclipse Efektívne - tipy, triky a skryté finty
eclipse helios logoAko som už spomínal v článku o základných skratkách a fintách v Eclipse som vo firme s 99%-nou istotou najefektívnejší užívateľ môjho obľúbeného IDE - Eclipse (momentálne verzia Helios, no už si brúsim kosu na Indigo). V tomto článku sa posnažím poukázať na rôzne finty, skratky a funkcie, ktoré vám zjednodušia a urýchlia prácu s vašim Eclipse IDE - konkrétne pri práci na Java projektoch.

Keďže pracujeme "agilne", často programujeme párovo, a páry sa zvyknú pomerne často obmieňať. Takmer vždy však "za volantom" sedím ja, keďže všetci okolo mňa už uznali, že som najefektívnejší, čo sa týka obsluhy môjho programovacieho prostredia. (Čo sa týka nie len Eclipse, ale aj tak nejak celkovo, keďže ako jediný zamestnanec našej firmy používam Total Commander, ktorý by som vybozkával keby sa dalo. Bez neho je ťažko žiť. Články o ňom chystám do budúcna.)

Posledná úprava ( Friday, 29 June 2012 )
Celý článok...
 
Eclipse Efektívne - základné skratky a finty
eclipse helios logoEclipse je pravdepodobne ten najobľúbenejší a najrozšírenejší nástroj na vývoj Java aplikácií. Hoci toto IDE je vhodné aj pre rôzne iné programovacie jazyky, je založené na Jave a asi najčastejšie sa v ňom vyvýjajú práve Java riešenia.

Pracujem vo veľkej skupine profesionálov s mnohoročnými skúsenosťami s vyvýjaním Java podnikových (enterprise) systémov. Nemôžem si pomôcť, ale mám silný pocit, že v Eclipse som z celej firmy najobratnejší práve ja. Zorientoval som sa v jeho funkciách a klávesových skratkách a keď pri párovom programovaní mám klávesnicu pod kontrolou ja, prísediaci len kukajú :-) Chcel som aspoň niekoľko fínt a ťahov spomenúť na týchto stránkach.

Posledná úprava ( Thursday, 02 June 2011 )
Celý článok...
 
Ohraničovanie odstavcov textu v Notepad++
notepad ++ logo

Ako ohraničiť text v Notepad++? Na ukážku si ohraničíme všetky odstavce textu HTML tagom <p>:

V Notepad++ hľadáme a nahradzujeme pomocou regulárnych výrazov: klávesová skratka Ctrl+H, nezabudnime označiť Search Mode - Regular Expression.

Hľadáme: ^(.*)$

Nahradzujeme: <p>\1</p>

Chceme vynechať prázdne riadky? Žiaden problém. Ohraničme teda len tie, ktoré v sebe majú aspoň nejaké písmeno:

Hľadáme: ^(.*[^\s].*)$

Posledná úprava ( Thursday, 02 June 2011 )
 
Označovanie riadkov a záložky v Notepad++
notepad ++ logo
Nedávno som objavil zaujímavú funkciu v ponuke textového editoru Notepad++. Rozhodol som sa, že onej niečo napíšem, aby sa aj iní o nej mali možnosť dozvedieť.

Verzia, ktorú práve používam je číslo 5.9 s plnou podporou UNICODE, ktorá bola vypustená 31. marca 2011. Viem, že táto funkcia bola dostupná aj v predošlých verziách, no zdá sa mi, že je aj tak relatívne novým prídavkom do N++.

Príklad #1

Uveďme si jednoduchý príklad: z textového súboru chceme skopírovať len riadky, ktoré obsahujú nejaké písmená - teda skopírovať len text, bez všetkých prázdnych riadkov. Neskôr uvediem ešte jeden príklad, no pre štart si dáme takýto scenár.

Posledná úprava ( Thursday, 09 June 2011 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 11 - 15 z 49