Domov arrow Okolie Brighton & Hove
Brighton & Hove - výlety v okolí
Super dlhá túra - 58 km

ja-po-50-kmNedávno som uskutočnil zatiaľ najdlhší pochod môjho života - neuveriteľných 58 kilometrov (36 míľ) cez kopce South Downs (dodatok: už som prešiel aj dlhšiu trasu). Bol to parádny zážitok, z ktorého som vyviazol len s mierne opuchnutou ľavou nohou a jedným malým pľuzgierikom. Ešte niekoľko dní po túre som mal v hlave pocit, že sa svet okolo mňa pohybuje a cítil som potrebu stále kráčať. Bol to zápas nie len s fyzickou únavou, no bojoval som aj o minúty denného svetla, keďže prejsť toľko kilometrov trvá hodnú chvíľu a skoré februárové dni sú predsa len krátke.

Posledná úprava ( Tuesday, 23 July 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - Rye a Camber Sands

Camber SandsKrásne historické mestečko (hoci tých je Anglicko posypané ako buchty makom, toto je ozaj veľmi čarovné) Rye sa nachádza asi hodinku a pol cesty od Brightonu smerom na východ. Myslím si, že autom, či vlakom vám to do Rye potrvá rovnako dlho. My sme šli autom, no cesta je kľukatá a zväčša pomalá. Dobré je však ak sa máte ako dostať z Rye, čo i len na hodinku, do letoviska Camber Sands. Tu nájdete jednu z mála piesočnatých pláží v okolí.

Posledná úprava ( Sunday, 05 July 2015 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - Steyning - Chichester

south downs wayDal som si do tela. Tentokrát ale riadne. V uplynulých týždňoch sme s kamarátom prešli do Arundelu dvoma rôznymi trasami: raz z Bramberu, raz z Chichestru; obe trasy prechádzali v blízkosti Amberley. Skrsol mi v hlave nápad vyskúšať tieto dve trasy skombinovať a prejsť peši z Bramberu do Chichestru. Vyzeralo to na veľa kilákov a tak som si trasu poskracoval koľko sa len dalo. Napokon som sa zaviezol autobusom do mestečka Steyning, odkiaľ som sa najkratšou cestou vyškriabal na kopec, po ktorom sa tiahne South Downs Way, a vyrazil som na úžasný, 43 kilometrov dlhý zážitok. Štyri dni neskôr, ako píšem tieto riadky, moje nohy na zážitok ešte stále nezabudli. Viac o trase v tomto článku.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 8, dĺžka 45km +/- 2km, zhruba 11 hodín cesty pešo. (dá sa zvládnuť za 7.5h)

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - Bramber - Arundel (SDW / MW)

arundel parkDo malebného historického mestečka Arundel sa môžete po vlastných nohách dostať minimálne dvoma krásnymi značenými trasami. O jednej hovorím v tomto článku: Do Arundelu po Monarch’s Way, a o tej druhej vám poviem hneď. Táto trasa je o niečo dlhšia, no s krajším zakončením.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 5, dĺžka 28km +/- 2km, zhruba 7 hodín cesty pešo.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - Monarch’s Way: Chichester - Arundel

lesikAk ste už okolie Brighton a Hove pochodili a láka vás to trošku ďalej, prejsť sa po kopcoch, lesoch a lúkach, mám tu pre vás ďalší tip na zaujímavý výlet. Jedná sa o úsek z takmer tisíc kilometrov dlhej Monarch’s Way (MW). Úsek, ktorému sa povenujem v tomto článku sa tiahne medzi krásnymi historickými mestami Arundel a Chichester.

S kamarátom sme prešli tento úsek v smere od Chichestru po Arundel, no opačne by to bolo asi o trošku jednoduchšie - trasa sa nám zdala lepšie značená práve do smeru v ktorom sme nešli.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 5, dĺžka 34km +/- 4km, zhruba 7-8 hodín cesty pešo.

Celý zoznam výletov, ktoré vám odporúčam absolvovať v okolí Brighton a Hove nájdete TU.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - South Downs Way: Seven Sisters - Woodingdean

littlingtonKúpil som si detailnú mapu celej trasy South Downs Way (SDW) a zistil, že jedna z dvoch alternatív SDW prechádza cez Seven Sisters Country Park Visitor Centre, pri ktorom je zastávka autobusov Brighton&Hove - Exceat. Povedal som si, že by nebolo zlé vyskúšať prejsť túto známu trasu - South Downs Way - od siedmych sestier po Lewes. Ako som tak pozeral do mapy, všimol som si však, že hoci sa SDW tiahne poblíž Lewesu, zakončiť túru v Lewese nie je tak celkom pohodlné. Napokon som si zaumienil zo SDW zbehnúť tesne pred ním a pokračovať po poľnej ceste až do jednej z mestských častí Brightonu - Woodingdean.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 4, dĺžka 27km +/- 2km, zhruba 7 hodín cesty pešo.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - Monarch’s Way: Upper Beeding - Arundel

monarchs way thumbSústredil som veľa svojho úsilia na prechodenie našej južnej pahorkatiny po ceste zvanej The South Downs Way (SDW)- kúsky SDW som zdokumentoval napríklad TU, TU a TU - no nedávno ma kamarát oslovil s návrhom vyskúšať úsek Monarch’s Way (MW) a ten sa mi veľmi zapáčil. MW sa spája s SDW na kopčeku západne od dedinky Upper Beeding a pokračuje ešte veľa-veľa míľ západne po kopcoch, lúkach, lesoch. Trasa MW je necelých tisíc kilometrov dlhá a križuje rôzne časti Anglicka. Je to značkovaný chodník, ktorý približne kopíruje originálnu trasu úteku kráľa Charlesa II, ktorú chudáčisko musel absolvovať v roku 1651 po porážke v bitke pri Worcester-i.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 3, dĺžka 23km +/- 2km, zhruba 5-6 hodín cesty pešo.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - Chattri

chattriĎalší pekný výlet v okolí Brighton a Hove je do poľa nad Brighton, k vojnovému monumentu Chattri. Dá sa to absolvovať ako pekná okružná prechádzka cez polia a kopčeky. Zhruba na polceste nájdete skrytý zaujímavý monument - Chattri - ktorý postavili v roku 1920 na pamiatku indickým vojakom padlým poboku Britov v prvej svetovej vojne. Je to také tiché odľahlé miesto uprostred polí a kopcov South Downs.

Obtiažnosť na stupnici od 1 do 10: 2, dĺžka 9km +/- 1km, zhruba 2 hodiny cesty pešo.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Výlety v okolí Brightonu - The Raystede Centre for Animal Welfare

raystede - pondMoja žena našla na internete takéto miesto v okolí Brightonu: http://www.raystede.org/. Ide tam autobus číslo 28, tak sme sa rozhodli tam zájsť nakuknúť. Trošku som sa obával, že to tam bude ošuntelé a zvieratá tam budú kadejaké nešťastné, dobité, týrané... Ale to je ďaleko od skutočnosti. Raystede je ako taký malý ZOO park, vstupné dobrovoľné.

Ak idete autobusom, musíte dať šoférovi vedieť, že tam plánujete vystúpiť, keďže zastávka je len na znamenie. Je to kúsok za Lewesom (hneď sa mestečkom Ringmer) a cesta z centra Brightonu trvá asi 50 minút. Všetko to tam je zadarmo, vrátane parkoviska, ak by ste sa tam vybrali autom.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
Okružná cyklo túra: Devil’s Dyke - Bramber - Shoreham

thumbnail cement worksDĺžka: ca. 25 míľ, 40 km

Nádherná okružná cyklo trasa, ktorú som absolvoval včera (27.8.2012), vás prevedie cez tieto body: Hove Park, Hill Top, Devil’s Dyke, Poynings, Fulking, Tottington Manor, Upper Beeding, Bramber, Beeding Cement Works, Shoreham-by-Sea, Southwick Locks, Hove Lagoon. Ja som štartoval z Hove-u, tak som to mal o niečo kratšie ako by to mal priemerný Brightončan.

Odporúčam túto túru absolovať proti smeru hodinových ručičiek, kvôli tomu, že najserióznejšie stúpanie si môžete odbiť hneď na začiatku a potom sa už len veziete viac menej dole kopcom a po rovinke, hoci celou cestou vás čakajú väčšie-menšie vlnky.

Posledná úprava ( Tuesday, 14 May 2013 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 11 - 20 z 25