Domov arrow Programovanie arrow O programovaní
Články pre programátorov o programovaní
Zjednodušené AOP a Spring
Spring 3 in Action Book CoverKonečne som sa dostal k dlho očakávanej knihe od Craiga Wallsa - Spring in Action, Third Edition. Tak ako sa tak budem cez ňu prelúskavať, asi tu zanechám niekoľko článočkov, aby som si neskôr vedel pripomenúť, o čom všetkom som čítal, a aj aby z toho môjho čítanie mohli aj iní mať trošku úžitok.

Ako som tak čítal začiatky, hneď sa mi zapáčila možnosť nadeklarovať aspekty v aplikácii použitím Spring AOP konfiguračného namespace-u a trošky XML.

Posledná úprava ( Wednesday, 27 July 2011 )
Celý článok...
 
Notepad++ skratky
notepad ++ logo
Notepad++ je veľmi populárny textový editor, náhrada za starý známy notepad.exe, ktorý je pribalený v každej inštalácii Windows už od dávnych čias. Už je celkom bežné nájsť verziu Notepad++ na rôznych vývojárskych mašinách, ba i na servroch. Má svoje muchy, no je to ináč výborný spoločník na cestách programátorstvom, či pri akýchkoľvek iných úlohách zahrňujúcich editáciu textových súborov (súborov s textuálnym - čitateľným - nebinárnym - obsahom).

V tomto článku vám predstavím niekoľko zaujímavých skratiek použiteľných pri práci s Notepad++. Taktiež odporúčam prečítať si moje predošlé články o Notepad++, v ktorých píšem o užitočných funkciách N++ (napríklad ako pracovať s označovaním riadkov a záložkami) a technikách pri práci s ním (napríklad ako ohraničiť - či obaliť - riadky textu).

Posledná úprava ( Thursday, 09 June 2011 )
Celý článok...
 
Java diss - humorné výroky o Jave
evil javaNemám veľmi v láske Javu. Jazyk ako taký mi neponúka to, čo by som si ako dobrý chlapec zaslúžil. Poriadne silný a ohybný jazyk, ako napríklad C#, v ktorom sa dá šetriť riadkami na miestach, kde riadky nie sú potrebné. Jazyk, ktorý ma nenúti závisieť na iných open-sourcových projektoch, len aby som mohol pohodlne filtrovať zoznamy objektov. Jazyk, ktorý ma nenúti písať getter/setter páry, pokiaľ sa do nich nechystám vkladať židnu logiku. Jazyk, v ktorom by som nepotreboval Observable a Observer na to aby objekty mohli reagovať na udalosti iných objektov. Atď, atď...

V tomto článku som uviedol niekoľko zaujímavých výrokov rôznych ľudí z brandže, ktorí humorne kydajú na Javu. S ich výrokmi môžem len súhlasiť.

Posledná úprava ( Friday, 22 November 2013 )
Celý článok...
 
Eclipse Efektívne - tipy, triky a skryté finty
eclipse helios logoAko som už spomínal v článku o základných skratkách a fintách v Eclipse som vo firme s 99%-nou istotou najefektívnejší užívateľ môjho obľúbeného IDE - Eclipse (momentálne verzia Helios, no už si brúsim kosu na Indigo). V tomto článku sa posnažím poukázať na rôzne finty, skratky a funkcie, ktoré vám zjednodušia a urýchlia prácu s vašim Eclipse IDE - konkrétne pri práci na Java projektoch.

Keďže pracujeme "agilne", často programujeme párovo, a páry sa zvyknú pomerne často obmieňať. Takmer vždy však "za volantom" sedím ja, keďže všetci okolo mňa už uznali, že som najefektívnejší, čo sa týka obsluhy môjho programovacieho prostredia. (Čo sa týka nie len Eclipse, ale aj tak nejak celkovo, keďže ako jediný zamestnanec našej firmy používam Total Commander, ktorý by som vybozkával keby sa dalo. Bez neho je ťažko žiť. Články o ňom chystám do budúcna.)

Posledná úprava ( Friday, 29 June 2012 )
Celý článok...
 
Eclipse Efektívne - základné skratky a finty
eclipse helios logoEclipse je pravdepodobne ten najobľúbenejší a najrozšírenejší nástroj na vývoj Java aplikácií. Hoci toto IDE je vhodné aj pre rôzne iné programovacie jazyky, je založené na Jave a asi najčastejšie sa v ňom vyvýjajú práve Java riešenia.

Pracujem vo veľkej skupine profesionálov s mnohoročnými skúsenosťami s vyvýjaním Java podnikových (enterprise) systémov. Nemôžem si pomôcť, ale mám silný pocit, že v Eclipse som z celej firmy najobratnejší práve ja. Zorientoval som sa v jeho funkciách a klávesových skratkách a keď pri párovom programovaní mám klávesnicu pod kontrolou ja, prísediaci len kukajú :-) Chcel som aspoň niekoľko fínt a ťahov spomenúť na týchto stránkach.

Posledná úprava ( Thursday, 02 June 2011 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 6 - 10 z 18