Domov arrow Programovanie arrow Hry, Utilitky, Aplikácie
Hry, Utilitky, Aplikácie
Generátor Prvočísel
GenerátorKeď už sa na svojich stránkach venujem prvočíslam, bolo by vhodné si tu uviesť program, ktorý prvočísla generuje. Konkrétne tento generátor vám bez problémov nájde všetky prvočísla od dvojky po jednu miliardu - do 1 000 000 000. Napísal som ho ako konzolovú aplikáciu v C#.

Skladá sa v podstate z dvoch častí: najprv si hrubou silou vygenerujeme prvočísla od trojky vyššie (prečo od trojky vysvetlím nižšie), potom pomocou tejto základnej sady prvočísel bude program generovať ostatné prvočísla.

Článok s prvočíslami môžete nájsť pod týmto odkazom. Rôzne iné zaujímavosti o prvočíslach nájdete v tomto článku.

Posledná úprava ( Tuesday, 18 January 2011 )
Celý článok...
 
Utilitka - html enkódovanie ostrých zátvoriek
ostre zatvorkyJednoduchá utilitka pre nahradzovanie ostrých zátvoriek špeciálnymi html znakmi. Ostré zátvorky sú tie, čo sa používajú v HTML alebo XML na vyznačovanie jednotlivých elementov. < a >.

Načo je to dobré? Keď chcete vložiť kód do syntax highlightera metódou <pre> tagov, tak musíte si dávať pozor aby všetky ostré zátvorky boli nahradené špeciálnymi html znakmi. Táto utilitka bola stvorená presne na tento účel. Áno, dá sa to dosiahnuť aj inými spôsobmi, ale mať tento online nezaškodí. Nech sa páči.

Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...
 
Twitter status s pomocou jQuery
twitter vtáčik na vetvičkeA zase som niečo milé a poučné sklepal v javascripte, tentokrát s jQuery. Tentokrát je to ukážka práce s Twitter API (užívateľský status), jQuery, a cross‑origin AJAX volaniami.

Keď si chcete kamsi decentne umiestniť svoj (alebo niečí iný) najaktuálnejší Twitter status, stačí vám malá troška JavaScriptu a zázrak je hotový. Kliknite na linku Celý článok a zistíte čo a ako treba robiť.

Posledná úprava ( Thursday, 18 October 2012 )
Celý článok...
 
Fuzzy Search - "chlpaté" vyhľadávanie :-)
chlpaté čudoĎalšia taká malá vec čo som si z nudy sklepal s JavaScriptom. Našiel som skriptík v nie tak celkom funkčnom stave (mal muchy) na nete, ako som tak brúzdal v práci pomedzi čajové prestávky. Tak reku, kto má záujem pozrieť na to ako sa dá jednoducho a zaujímavo implementovať "lepšie" filtrovanie s JavaScriptom, nech si pozrie.
Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...
 
Logická hra - Dominoes
Dominoes puzzle gamePred pár mesiacmi som sklepkal takú malú peknú zaujímavú a dosť obtiažnu logickú hru. Vlete som sa porokoch strávených v Java lande preorientoval na C# a .NET a chcel som si v novo-naučenom jazyku niečo pekné naprogramovať. Už sa mi to považuje na disku nejakú dobu a ešte som to vlastne nikde poriadne nezverejnil.

Hlavne z toho dôvodu, že na rozdiel od mojej predošlej hry v Jave vo forme appletu - Forest Defender - sa toto nedá načítať a hrať priamo v internetovom prehliadači (browseri). Túto hru s dominami si budete musieť stiahnuť v ZIP archive, rozbaliť a spustiť. K celej hre preto dodávam aj zdrojový kód pre zvedavcov alebo nedôverčivých ľudí.

Upozorňujem, že pre túto hru potrebujete mať nainštalovaný .NET framework verziu 3.5 (asi), no na to vás už hra samotná upozorní keď sa ju posnažíte spustiť bez prítomnosti .NET. To je už taká pliaga dnešných hier. Na webovky potrebujete poväčšine Flash plugin. Na Java applety potrebujete mať nainštalovanú Javu (JVM) a pre veci v C# alebo VB budete potrebovať mať .NET framework. Ale každý Windows užívateľ celkom určite aspoň nejakú verziu .NET nainštalovanú má.

Posledná úprava ( Wednesday, 23 February 2011 )
Celý článok...
 
Číslovanie Riadkov
cisla riadkovPrave som sklepal uplne jednoduchu utilitku na ocislovanie riadkov textu. Som stracal nervy na internete, snazil som sa najst nejaku on-line javascriptovu chujovinu co by toto pre mna urobilo, ale napokon som sa odhodlal si to za 10 minut sklepat sam. Takze tu to je.
Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...