Domov arrow Programovanie arrow Technické články
Technické články
HTTPS výsledky Google vyhľadávania a ako sa ich zbaviť
https vysledok vyhladavaniaVyhľadával som určitú frázu na slovenskom Googli a vo výsledkoch sa zobrazil odkaz na článok na mojich stránkach. Keď som na neho klikol, zobrazila sa odporná výstražná stránka Firefoxu s upozornením o nebezpečenstve návštevy mojej stránky. Niečo o tom, že nebol nájdený žiaden certifikát pri pripájaní sa na server cez HTTPS. O čom to je toto? Moja osobná stránka je založená na CMS systéme Joomla! a neposkytujem žiadnu užívateľskú sekciu, ani nemám žiadnu zabezpečenú zónu, v ktorej by užívatelia komunikovali cez protokol HTTPS.

Zázračne, Google v niekoľkých prípadoch uvádza vo svojich výsledkoch hľadania odkazy na správne stránky pod nesprávnym protokolom.

Upozorňujem, že tento článok sa týka len tých, čo majú stránky podávané Apache Web Server-om.

Posledná úprava ( Wednesday, 23 February 2011 )
Celý článok...
 
Raphaël - JavaScript knižnica pre vektorovú grafiku
farebné štvorčekyNedávno som sa zoznamoval s JavaScriptovou knižnicou pre SVG (scalable vector graphics) zvanou Raphaël. Vytvoril som si pomocou nej krásny animovaný vzorkovník farieb pomocou len niekoľkých riadkov. Knižnica ma veľmi zaujala a tak by som sa s vami chcel podeliť o moje postrehy.

Raphaël funguje na princípe papiera a vektorových geometrických tvarov. Krásne podporuje animácie a tak sa pomocou tejto knižnice dajú vytvoriť aj veľmi pekné pútače, či mini hry pre vašu stránku, bez toho aby ste museli zabŕdať do Adobe Flash technológie a ActionScript-u.

Pomocou knižnice Raphaël si môžete vytvoriť gadžety, pútače, reklamy, hry a tak spestriť svoju webovú stránku pomocou len niekoľkých riadkov JavaScript-u.

Posledná úprava ( Wednesday, 23 February 2011 )
Celý článok...
 
C# Navrátené objekty anonymného typu. Čo s nimi?
anonymJedna z novších čŕt jazyku C# (od C# 3.0) sú anonymné typy (vytváranie objektov neznámeho typu, respektíve objektov žiadneho deklarovaného typu). Sú vynikajúce pri použití s technológiou LINQ, no je problém s konzumovaním týchto objektov po navrátení z funkcie. Anonymné objekty sa dajú navrátiť jedine ako typu object, ktorý potom však nemáme ako využiť bez toho aby sme ho explicitne pretypovali (explicit cast). No do akého typu - ako - chceme pretypovať objekt, keď je anonymný a jeho typ bol vytvorený takzvane on-the-fly (za behu)?

Okrem argumentu, že by sme sa o to nemali radšej ani pokúšať, že anonymné objekty sa nemajú navrácať z metód a mali by sa použiť priamo v metóde kde boli vytvorené (všetko veľmi dobré a opodstatnené rady), sa nám poskytuje ešte niekoľko možností. Na jednu konkrétne zaujímavú som naďabil nedávno a chcel by som sa o nej zmieniť...

Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...
 
NHibernate a automaticky udržiavané časové známky
nhibernate logoKeď padne rozhodnutie používať vo vašom projekte NHibernate, môžete si v mnohých ohľadoch uľahčiť život (teda hneď potom, čo si omotáte hlavu okolo tejto zázračnej technológie). V tomto blogu vám ukážem ako dohovoriť NHibernate, aby automaticky udržiavalo timestamps na vami-zvolených poliach (teda reálne budete potrebovať mať nanájvyš jedno pole automaticky timestampované).

Tento článok nájdete aj na mojom technologickom Google blogu

Ako príklad si uvedieme nasledovné: Užívateľ vašej (webovej) aplikácie uverejní komentár. Tento komentár bude vo vašej aplikácii obsahovať samotný text komentára a časové pole DateUpdated, v ktorom budete chcieť udržiavať dátum a čas zverejnenia/poslednej úpravy komentára. Zakaždým keď užívateľ komentár zverejní, alebo upraví, a obsah komentára je vpísaný/aktualizovaný v databáze, chceme aby sa zaznamenal aj aktuány časový údaj. Toto by za vás mohlo robiť NHibernate, stačí si ho tak nastaviť. Dobre sledujte nasledujúcich pár riadkov kódu, alebo si tie riadky skrátka len skopírujte a použite.

Posledná úprava ( Saturday, 19 February 2011 )
Celý článok...
 
NHibernate - konfigurácia a chytáky
nhibernate logoPráve sa mi podarilo prísť na to, prečo mi môj malý skúšobný programík s NHibernate nechcel ani za svet fungovať. Prv než zabudnem ako som problém vyriešil a na čo všetko som cestou k riešeniu naďabil, chcel by som si o tom urobiť záznam.

Problém spočíval v tom, že nech som sa snažil ako som sa snažil, stále NHibernate vyhadzoval chybu "NHibernate.MappingException: No persister for <class name>".

Užil som si pekné trápenie hľadaním problému. Preliezol som internet krížom-krážom a našiel viacero možných príčin pre toto chybové hlásenie, ale "no joy". Dosť frustrujúci bol fakt, že v práci pracujem na projekte, kde úspešne mapujem s NHibernate a všetko klape. Prezrel som niekoľko hodín video tutoriálov, prečítal niekoľko kratších aj dlhších textov na NHibernate/Hibernate a už-už som si začínal myslieť, že všetkému rozumiem, keď tu som doma narazil hlavou do steny a nemohol som sa s NHibernate ani pohnúť. Neustále sa NHibernate sťažovalo na "No persister for..."

V skratke...

Posledná úprava ( Thursday, 20 January 2011 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 6 - 10 z 24