Domov arrow Programovanie arrow Technické články
Technické články
ASUS Eee PC
ASUS Eee PC

Asi pred tyzdnom som sa rozhodol urobit si radost a zakupit si novy Asus netbook - ASUS Eee PC 901.

Prezil som najprv urcite sklamanie, ale to bolo hlavne z dovodu prilis zjednoduseneho ovladania - ako pre debilov - ja by som to asi nazval. Ale ved presne take to aj malo byt. Nie kazdy sa vidi do pocitacoch - za co by sa malo strielat ;) - no co je vela to je vela.

Je to taky maly lahucky sikovny netbook, vazi cosi tesne pod kilo a zo dna na den ho mam radsej a radsej. Je na nom natiahnuty akysi Xandros Linux, a ako sa tak s Linuxom lepsie zoznamujem, zacinam rozumiet vsetkym tym ludom co ho zboznuju. A podobne aj s Eee: najprv mi bolo az do placu, ze za co som to vyhodil £200. No ako si ho tak ladim a ladim, uz sa radujem co i len pri pohlade na neho. Super vecicka to je.

Na akychsi strankach som nasiel, ze Eee je mozne prepnut z jednoducheho uzivatelsky-priatelskeho modu do pokrocileho, co neznelo vobec az tak zle. Tak som si poved, cert to ber, ja to chcem preklepat, tak som si ho napokon po dlhsom vahani zaobstaral.

Posledná úprava ( Wednesday, 25 March 2009 )
Celý článok...
 
Prvocisla do 10000
S prekvapenim zistujem zo statistik stranky, ze dost ludi tu zavita na zaklade vysledkov vyhladavavania frazy "prvocisla do 50" alebo podobne. Tak som sa rozhodol tu zopar prvocisel zavesit, ked uz som si zhotovil taky sikovny generator prvocisel :)
Takze zadrzte dych a usadte sa, bo vam ta kopa numerkoch moze sposobit zavraty.

Pridal som na stránky aj generátor prvočísel napísaný v jazyku C# so slovenskými komentármi.

V tomto článku nájdete zaujímavé zhrnutie informácií o prvočíslach

Posledná úprava ( Friday, 13 April 2012 )
Celý článok...
 
PL/SQL - e-maily s prilohou z Oracle DB
Oracle logoTak a predsa sa mi to podarilo. V piatok som dostal za ulohu vyhutat ako nasa aplikacia (spocinajuca z PL/SQL balikov ulozenych v Oracle scheme) bude odosielat e-mailove spravy s prilohou PDF suborov. Prvy pocit - to bude jednoduche. Po kratkom Googleni som vsak usudil, ze sa jedna o trosku zlozitejsiu ulohu nez som ocakaval. Preco v dnesnej dobe su tak primitivne veci tak zlozito urobitelne. Skoda, ze som nenasiel hned na prvy pokus jednoduchy kompletny postup, ako docielit to po com tuzim. A chcem toho v 21. storoci tak vela? E-mail s prilohou? Bolo mi potrebne otocit si hlavu okolo niekolkych principov.
Posledná úprava ( Tuesday, 11 November 2008 )
Celý článok...
 
Upload suborov s PHP
PHP logoSprtkal som sa v PHP a prisiel s jednoduchymi no ucinnymi riadkami kodu, ktore Vam pomozu nahrat (upload) subory na server. Co k tomu potrebujeme: server na ktorom bezi PHP (napr. Apache) a ma asi 2 kilobajty volneho miesta na disku :) A samozrejme trosku usilia (pri kopirovani a vkladani kuskov mojho kodu do vasich stranok).

V mojom priklade si ukazeme ako sa uploaduju obrazky typu JPG a o velkosti < 100'000 B na server do zlozky "uploads". Vyhotovime si dva subory: index.php a uploadFile.php, ktorych mena nahovaraju, aka bude ich funkcia.

Posledná úprava ( Sunday, 31 July 2011 )
Celý článok...
 
AJAX - komunikujme so servrom
AJAX komunikacia so servromAsi pred mesiacom som bol postaveny pred projekt, do ktoreho bolo nutne napchat urcite mnozstvo JavaScript-u a kedze pre mna bol JavaScript (JS) celkom nova zalezitost, tak som bol trosku ustrachany, ci mi to s nim pojde ako sa patri. Pisem tuto uvodnu vetu hlavne preto, aby ste mi mohli lahsie uverit, ked poviem, ze "programovanie" v JS je velmi jednoduche a zabavne, kedze hadam kazdeho bavi pracovat s niecim, co bez prilisnych trapeni zanecha pozitivnu zmenu na vasich strankach.

Nazov tohto clanku vsak nie je JS - zoznamte sa, ale cosi o akomsi AJAX. Pre tych co sa nestrania anglictiny tu mam velmi pekny 1-stranovy dokument, v ktorom je prijemnym sposobom vysvetlene co to ten carovny AJAX vlastne je.

A pre ostatnych, a vlastne pre vsetkych, ponukam zvysok clanku, kde sa dozviete ako to cele zapojit do praxe. K dispozicii davam kompletny kod, aj rady a tipy. Vrhnime sa do citania!

Posledná úprava ( Wednesday, 24 September 2008 )
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 16 - 20 z 24